Tjejerna vittnar om två förlorade år på gymnasiet

Elever från Bromma gymnasium i skolenkät: Vi utsattes för rasism

Uppdaterad
Publicerad

När Ross Tensta gymnasium stängdes år 2016 fick ekonomiklasserna flytta till Brommagymnasiet. På den nya skolan upplevde de rasism och främlingsfientlighet.

– Gymnasietiden ska vara den bästa tiden i livet, men vi var alltid på vår vakt, säger Noor Assad som tog studenten i våras.

Ross Tensta gymnasium tvingades stänga 2016 sedan Skolinspektionen hittat allvarliga brister. Flera klasser placerades då i olika skolor. Två klasser från ekonomiprogrammet placerades på Brommagymnasiet.

Klassbarometer om rasism

Andra året fick eleverna på Brommagymnasiet svara på en lokal klassbarometer.

I undersökningen deltog en av klasserna som kom från Ross Tensta gymnasium. 14 av 20 elever var med i enkätundersökningen om de har upplevt rasism och främlingsfientlighet på skolan och alla svarade ”JA”.

Tio av deltagarna uppgav att de har blivit trakasserade, kränkta eller diskriminerade av personal Foto: SVT

I en kommentar i undersökningen skrev en elev:

”Sedan dag ett har folk sagt att vi är flyktingar och att vi inte har någon samhörighet i skolan och vi känner oss kränkta av lärare samt elever. De kallar oss för våldtäktsmän och att vi är tjuvar”.

SVT har också talat med flera ur personalen på gymnasiet som stödjer tjejernas berättelser.

”Några lärare har påtalat att elever känner en utsatthet i skolan”

Gunilla Blomqvist, rektor på Bromma gymnasium har pratat med eleverna för att få konkreta exempel när hon fick resultatet av undersökningen.

– Alla elever har rätt till en trygg skolgång men jag känner mig också trygg i att jag har tagit det på allvar. Jag har utrett frågan men jag kan inte se några belägg för att diskriminering eller kränkande behandling ska ha skett, säger rektorn Gunilla Blomqvist.

Hon medger samtidigt att skolan borde ha skapat fler kontaktytor mellan klasserna som flyttades från Tensta och de gamla eleverna från Bromma.

Hör Noor, Behiye, Ayan, Imanuella och Nicole berätta mer om skolflytten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.