Gamla skor får nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Många skor som lämnas in till välgörenhetsorganisationer är i för dåligt skick för att säljas. Och för att ge gamla skor lite längre liv och göra dem säljbara igen så samarbetar nu Stockholms stadsmission med Stockholms skomakarförening.

I ett skomakeri i Gamla stan repareras gamla slitna skor nästan upp till nyskick. Skomakerier har länge köpt in begagnade skor för att deras lärlingar ska ha något att öva på.

– Vi jobbar ju med trasiga skor här, och när våra elever ska lära sig, och börja öva med våraganska stora bullriga maskiner, så kan det vara lite läskigt, säger Carina Eneroth, som är beställningsskomakarmästare på skomakeriet. Då vill man inte att eleverna ska vara oroliga över att de skor de har i handen har en ägare som är orolig för att skorna ska ta skada om eleverna jobbar med dem.

Svårt få tag på slitna skor

Men på senare år har slitna skor blivit allt svårare att få tag på. Och det var då Carina Eneroth fick idén kom om ett samarbete med en välgörenhetsorganisation.

– Jag tänkte att det måste finnas skor som är i sämre skick än de som är i butikerna, säger Carina Eneroth. Och bland annat Stockholms stadsmission nappade. Jag fick komma ut till deras sortering och ta rätt på det som annars hamnar i deras container.

Och där fanns det alltså mängder med skor som istället för att kastas nu kan få nya liv och nya ägare.

– Vi vill ju ta vara på så mycket som möjligt i Remake-ateljén, säger Marie Teike, designansvarig på Stockholms stadsmission. Det har varit lite av ett bekymmer, som en kniv i ryggen hur vi ska ta hand om skorna, hur vi ska göra. Vi försökte putsa upp och fixa, så det här var ju perfekt när hon ringde. Problemet var när man var tvungen att slänga skor av god kvalitet, där man vet att det här kan fixas och att det är en sko som kan leva en livstid om den tas om hand, medan många skor som massproduceras kanske inte har den möjligheten.

”Bra liv i många år”

Förutom att det är bra för miljön behöver alltså skomakerierna många gamla skor för lärlingarna att arbeta med. Och på det skomakeri som vi besökte så är det Emelie Bergman som är lärling och renoverar upp skorna.

– Hela det här slit- och slängsamhället vi har fått tycker jag är jättetråkigt, säger Emelie Bergman. Det är roligt att man börjar återanvända gamla saker och också att man börjar återanvända gammalt mode. Så länge de skor som vi renoverar tas om hand så kommer skorna att få ett bra liv i många år till.

I dag är det totalt fyra skomakerier som är med i samarbetet. Som det ser ut nu så körs skorna först från en av Stockholms stadsmissions butiker, därefter till ett centrallager, vidare till skomakeriet och så tillbaka till Stockholms stadsmission. Många transporter alltså, och inte särskilt klimatsmart.

Ska bli enklare

Men skohanteringen ska snart bli enklare och bättre för miljön.

– Förhoppningen är att den lokala skomakaren lagar till den lokala stadsmissionenbutiken, säger Carina Eneroth. På så sätt kan vi också förkorta transporterna. Som det ser ut i dag så åker de här skorna stan runt några varv. I den bästa av världar kan man lämna sina skor till den skommakare som är med i projektet, som sedan lämnar vidare till butiken.

Och förhoppningen med det här skosamarbetet är också väcka tanken hos folk att verkligen vårda sina skor.

– Man kan inspirera till att ta hand om de skor som man har hemma. Att man tänker att de här skorna kanske jag inte alls behöver slänga, de kan jag ta till en skomakare eller lämna in dem på stadsmissionen, så fixar vi dem, säger Marie Teike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.