Bildsplitten visar två sektioner: till vänster en del av berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund med vagnar som hänger på en kurva, och till höger Karin Elmegard som överlevde olyckan trots svåra skador. Hon är klädd i svart kavaj med vit skjorta, som står mot en neutral bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Elmegard skadades svårt i Jetline-olyckan förra sommaren, se hennes reaktion på åklagarnas utredning och de höga böter som Gröna Lund och två företag nu krävs på. Foto: Statens haverikommission, SVT

Gröna Lund krävs på 12 miljoner efter dödsolyckan på Jetline

Uppdaterad
Publicerad

Tre företag är misstänkta för brott efter dödsolyckan på Gröna Lund förra sommaren. Åklagarna yrkar nu att Gröna Lund ska betala företagsbot på 12 miljoner kronor, och de två andra företagen tre miljoner vardera.

En kvinna dog och flera skadades då bergochdalbanan Jetline förra sommaren spårade ur på Gröna Lund, när en bärarm på undersidan av den främre vagnen knäcktes.

Olyckan har sedan tidigare utretts av Statens haverikommission som i sin slutrapport pekade ut brister i flera led.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Gröna Lund hade lagt ut produktion av bärarmarna på en underentreprenör, Mekosmos AB, baserad i Göteborgsområdet. Men inte skickat med någon tydlig kravställning på arbetet. Mekosmos hade då i sin tur anlitat ytterligare en underentreprenör, Göteborgs Mekaniska Werkstad, utan Gröna Lunds vetskap. Göteborgs Mekaniska Werkstad har i sin tur utfört bristande svetsarbeten på bärarmarna.

Åklagarnas yrkande: Företagsbot på totalt 18 miljoner

Samtidigt har olyckan utretts av åklagare kring misstankar om grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Åklagarna kommer yrka att företagen ska betala totalt 18 miljoner kronor i böter, det skulle i så fall vara bland de högsta företagsböter som delats ut i Sverige. Av det yrkas Gröna Lund betala 12 miljoner och de två andra företagen tre miljoner vardera.

– I tivolianordningar ska alla delar vara säkra och det finns ett tydligt regelverk med svenska standarder att följa. Om företagen hade följt reglerna hade detta inte hänt. Den yttersta konsekvensen av oaktsamheten är att en person omkom, tre fick mycket svåra skador och flera andra skadades lindrigt men hade lika gärna kunnat få livshotande skador, säger senior åklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Ingen enskild person åtalas för brott.

Företagen nekar och bestrider bot

De tre företagen nekar alla till brott.

”Vi anser inte att det har begåtts något brott inom ramen för Gröna Lunds verksamhet och därför nekar vi till anklagelserna. Men vi ser mycket allvarligt på händelsen”, säger Gröna Lund i en skriftlig kommentar.

Göteborgs Mekaniska Werkstads försvarsadvokat skriver i ett mejl till SVT att ”bolaget bestrider ansvar och motsätter sig därför att betala företagsbot.”

SVT har sökt Mekosmos AB, som inte återkommit med en kommentar.

Se hela pressträffen kring utredningen efter dödsolyckan på Gröna Lund på SVT Play.

Så gick Jetline-olyckan på Gröna Lund till – steg för steg:

jetline uppifrån vagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick Jetline-olyckan på Gröna Lund till – steg för steg Foto: SVT/ Statens haverikommission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet