Kommunerna använder sig av metoden GVI, (Group Violence Intervention) för att minska det grova våldet. Metoden innebär att polis, kommun, kriminalvård och representanter från lokalsamhället pratar direkt med gängkriminella för att få stopp på våldet. I onsdags genomfördes ett första möte, där även föreningar och engagerade kommuninvånare deltog. Följande budskap förmedlades:
- Vi vill inte att du ska dö.
- Vi vill inte att du ska döda.
- Om våldet fortsätter kommer det att få kännbara konsekvenser för hela gruppen genom sanktioner och ökat fokus från polisen, Kriminalvården och andra brottsbekämpande myndigheter.
- Vi vill att du tar emot det stöd som finns för att lämna det kriminella livet
Exakt hur många gängkriminella som var på mötet vill de inte uppge.
Har använts i Malmö
Metoden GVI har använts i Malmö under namnet ”Sluta skjut”. Utvärderingar visar att det blivit bättre, men det är oklart vilken metod det berott på. Och Ida Texell, kommunchef i Upplands-Bro säger att det aldrig finns bara en metod som kan lösa problemen.
– Den här kriminella dödsvågen är en väldigt komplex miljö, och en komplex fråga kan aldrig besvaras med en enkel lösning. En metod räcker inte.
Det här är GVI
- GVI står för Group Violence Intervention, gruppvåldsintervention.
- Första användningen var i ”Operation Ceasefire” i Boston i mitten av 90-talet.
- Går ut på att samhället ska rikta insatser mot våldsdrivande individer.
- Strategin har tre centrala delar: kommunicera att våldet måste upphöra, erbjudande om hjälp och snabba och förutsägbara konsekvenser av våld för hela grupper.
- Har visat positiva resultat i flera amerikanska studier.
- I Stockholms län används metoden i Järfälla, Upplands-Bro och Huddinge.
Källa: Brottsförebyggande rådet