Den tänkta 140-metersbyggnaden som Mark- och miljööverdomstolen anser är för hög. Foto: Oscar Properties / Herzog & de Meuron

Gasklockan kapas med en tredjedel

Uppdaterad
Publicerad

Gasklocka 4 i Norra Djurgårdsstaden skulle bli 140 meter hög men Mark- och miljööverdomstolen slår i dagens dom fast att den bara får bli 90 meter hög.

Det var tänkt att det skulle bli ett landmärke som kunde ses från långt håll, den nya byggnaden vid gasklocka 4 i Norra Djurgårdsstaden.

Från allra första början skulle byggnaden bli 170 meter hög, men efter samrådet sänktes höjden till 140 meter. Omkring 300 lägenheter skulle få plats i det 45 våningar höga huset.

Men även 140 meter är alltså för högt, menar Mark- och miljööverdomstolen, som sänker byggnadens höjd till 90 meter, vilket motsvarar 110 meter över nollpunkten.

Besvikna – och glada

– Det är blandade känslor. Vi är besvikna över att vi inte får bygga det 140 meter höga hus vi ville bygga, men vi är väldigt glada över att det nu finns en detaljplan som innebär att vi får bygga på platsen, säger Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties, som också flaggar för att huset som byggs kan komma att se annorlunda ut.

– Den nuvarande utformningen är baserad på att huset skulle vara 140 meter högt. Nu när det blir lägre kommer det antagligen att omarbetas, men vårt mål är att bidra med ett hus av hög arkitektonisk kvalitet, säger Oscar Engelbert.

Går på Fortums linje

Fortum var en av de som hade överklagat Stockholms stads planer på att låta den nya byggnaden bli 140 meter hög. Enligt Fortum riskerade de övre delarna av byggnaden att träffas av rökgasplymen från Värtaverket, vilket skulle skada Fortums intresse.

– Det här beslutet innebär att Fortum är tryggare med sin verksamhet med energileveranserna till Stockholm naturligtvis, men det innebär att det försvinner en hel del lägenheter, säger Roger Mogert(S) stadsbyggnadsborgarråd till SVT Nyheter Stockholm.  

Hur påverkar det hör beslutet stockholmarna?  

– Alla Stockholmare vet att vi har en svår situation på bostadssidan och jag tror att folk också ser att vi har höjt ambitionerna rejält i stan nu. Men det är klart, vi vill i varje enskilt fall få ut så bra utfall som möjligt. I det här fallet blev det en kompromiss, det är en kompromiss vi kan leva med men det var inte så vi ville ha det ursprungligen.

Nationalstadsparken påverkas inte

Enligt Mark- och miljööverdomstolen skadar planen inte påtagligt nationalstadsparken eller riksintresset för kulturmiljövården. Höjden på den nya byggnaden skulle dock kunna begränsa verksamheten vid Värtaverket genom rökgasplymen. Genom att byggnaden sänks till 110 meter över nollpunkten bedömer dock domstolen att skälig hänsyn tagits till Fortums intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.