Den gulliga folkrörelsen arrenderar i dag mark på Hjulsta koloniträdgårdsförening, där de bedriver odling och har sommarjobbande ungdomar. Men marken är för liten för deras ambitioner.
Föreningen har lämnat in ett medborgarförslag om ekologiska stadsodlingar på Hästa gård, som stått övergiven i över ett halvår. Tanken är att låta boende kring Järvafältet delta i odlingarna.
– Hästa gård borde vara en fantastisk resurs på Järvafältet. Det finns gott om plats för odlingar som föreningar och företag kan driva, så att Stockholm blir självförsörjande på grönsaker. Det skulle bidra till både hälsa och integration, säger Anne-Marie Grave, ordförande för Den gulliga folkrörelsen.
Men trots att förslaget enligt föreningen har fått positiv respons från politiker, är det ingen från staden som agerar.
– Genom ockupationen vill vi få tjänstemännens och politikernas uppmärksamhet. På fem år har de inte gjort någonting av det vi hoppats på. Vi måste hitta nya sätt att behandla vår jord och matförsörjning nu under klimatkrisen, säger Rafael Altez Calderon.
Den gulliga folkrörelsen har ansökt om tillstånd för sin manifestation hos polisen, men i skrivande stund har de ännu inte fått svar. Ockupationen startade på lördagen och den kan komma att pågå i månader, enligt Rafael Altez Calderon.
Blev avhysta av Kronofogden
Det här är andra gången föreningen bedriver odlingar vid Hästa gård. Mellan 2010 och 2013 drev de Akalla eko-odling där, tills de förlorade tillståndet i samband med att en ny entreprenör tog över gården. Då fortsatte föreningen med en så kallad ”gerillaodling”. Det slutade med att de blev avhysta av Kronofogden.
Bodil Hammarberg, handläggare på Trafikkontoret i Stockholms stad, är inte nöjd med att Den gulliga folkrörelsen är tillbaka på Hästa gård.
– Vi vill inte ha dem på plats för de har inte skött sig tidigare. Sist var vi tvungna att städa av där under en vecka för att det var så mycket skräp.
Enligt Rafael Altez Calderon blev det rörigt på Akalla eko-odling då de saknade ett långsiktigt kontrakt och därför inte kunde ha den framförhållning som krävdes.
”Vi måste utreda Hästa gård”
Bodil Hammarberg är inte främmande för stadsodlingar på gården i framtiden om de organiseras på ”rätt sätt”, men säger att det är en fråga för politikerna.
– Min åsikt som tjänsteperson är att det finns möjlighet att odla ekologiska grönsaker där, säger Bodil Hammarberg och fortsätter:
– Det vi har skrivit upp till politikerna är att vi måste utreda Hästa gård. Den är i väldigt dåligt skick. Staden måste ta ansvar för att utveckla verksamheten på gården och bestämma vem som ska bedriva vad där.
Hästa gård tömdes på djur och personal i december, då kontraktet för den dåvarande arrendatorn hade löpt ut. Upphandlingen är nu klar och förhoppningsvis kan en entreprenör vara på plats nästa vecka, enligt Bodil Hammarberg.
– Det kommer att finnas slåtter, djurbete och parkskötsel, allt som krävs för att det ska hållas fint.