Förra året inledde svenska myndigheter en granskning av det stora antalet bränder i hoverboards. Foto: SVT

Granskad trendleksak stoppas – kan orsaka bränder

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har kontrollerat den så kallade hoverboarden, alltså den eldrivna plattan med två hjul som snabbt blivit populär bland ungdomar. Granskningen har lett till att flera Stockholmsbutiker tvingas stoppa försäljningen.

Efter flera olyckor med så kallade hoverboards i Sverige så tog myndigheter ett gemensamt krafttag för att komma till rätta med problemen. Arbetsmiljöverket har genomfört kontroller hos åtta stora butikskedjor i Stockholmsområdet. Av 13 granskade hoverboards var det 10 som inte uppfyllde de formella kraven på bruksanvisning, CE-märkning och EG-försäkran.

LÄS MER: Krafttag mot brinnande hoverboards

Flera produkter förbjuds

– De krav och frågor som vi ställer borde varje förälder eller tonåring som tänker köpa en hoverboard också ställa till butiken. Vi har nu förbjudit butikskedjorna att sälja produkterna som inte uppfyller kraven, säger Monica Torgrip, enhetschef för Teknik på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Överhettade batterier

Hoverboard, även kallad elektrisk balansbräda, balance scooter eller airboard är en relativt ny produkt som på senare tid orsakat en mängd olyckor. Enligt Myndigheten för samhällsskydd har 48 kända bränder rapporterats under juli 2016 och april 2017. Bränderna har främst orsakats av överhettade batterier.

LÄS MER: Hoverboards märkliga bränder – nu inleds granskning

– Att uppfylla de formella kraven är grundläggande för att säkerställa konsumenternas hälsa och säkerhet, men det är också viktigt ur konkurrenssynpunkt. Det ska inte gå att få konkurrensfördelar genom att tumma på reglerna och därmed utsätta konsumenter för farliga produkter, säger Monica Torgrip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.