Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är svårt att genomföra utvisningar mot brottsdömda trots ny, hårdare lagstiftning. Foto: Frida Claesson/SVT

Gränspolisen: ”Svårt att få fler brottsdömda utvisade till vissa länder”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas ändrades lagen så att utländska medborgare som dömts för brott till sex månaders fängelse ska kunna utvisas. Men trots skärpt lagstiftning och regeringens Tidöavtal tror gränspolisen att det blir svårt att genomföra fler utvisningar i praktiken.

– Även med den nya lagstiftningen kommer det bli oerhört svårt även fortsättningsvis att utvisa personer till ett tiotal länder i världen som Sverige har dåliga diplomatiska kontakter med, säger Göran Andersson på gränspolisen.

Tidigare krävdes minst ett år på straffskalan för att den kriminella personen skulle kunna utvisas, numera är det sex månader. Antalet brottsdömda som utvisas från Sverige väntas öka med drygt 200 personer per år med den nya lagändringen från i höstas.

– Åklagare kommer att yrka på utvisningar i fler fall än tidigare och det är sannolikt att domstolar kommer att besluta om fler utvisningar vilket är syftet med hela lagändringen, säger Hélène Dalhammar Axlund som är specialiståklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.

Regeringen vill utvisa fler

Förutom lagändringen har det tillsatts en utredning från regeringen och samarbetspartnern SD för att se om det går att utvisa fler personer utifrån den gängproblematik som varit senaste åren.

I Tidöavtalet framgår det att man vill se över om det går att utvisa personer för ”bristande vandel”. Enligt Tidöavtalet kan bristande vandel till exempel handla om missbruk, prostitution eller samröre med exempelvis kriminella nätverk.

Hör gränspolisen och migrationsministern i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.