Kritik mot utvisning för ”bristande vandel” – ministern: ”Ska inte vara oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Att personer ska kunna utvisas för ”bristande vandel” är godtyckligt och riskerar att missbrukas. Det menar experter som SVT Nyheter pratat med. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) framhåller att något förslag inte är klart än.

– Det är en genuint svår gränsdragningproblematik, säger hon.

Enligt det så kallade Tidöavtalet, som ligger till grund för högerpartiernas regeringssamarbete, ska fler utländska medborgare kunna utvisas. Det handlar om det som i avtalet kallas ”bristande vandel”.

Som exempel nämns bristande regelefterlevnad, samröre med kriminella organisationer, prostitution och missbruk.

Bland de som arbetar med asylärenden finns en oro för effekterna av en eventuell lag, säger Karin Gyllenring, advokat och grundare av Asylbyrån. Hon vänder sig bland annat mot skrivelsen om prostitution.

– Det är inte olagligt att sälja sex i Sverige i dag, så jag har svårt att förstå hur den här vandelbedömningen ska gå till. Ska vi helt plötsligt utvisa människor som flyr undan trafficking och människorhandel på grund att så kallad vandel? Jag förstår inte hur man ska kunna få in det juridiskt.

”Lätta att missbruka”

Andrea Voyer, docent i sociologi vid Stockholms universitet, menar att det finns risk att en sådan lag används på ett diskriminerande sätt.

– De är lätta att missbruka, och att användas på ett väldigt ojämställt sätt, säger Andrea Voyer, docent i sociologi vid Stockholms universitet.

– Det blir upp till den enskilda migrationstjänstemannen att fatta ett beslut, baserat på sina egna personliga uppfattningar, menar Voyer.

Domstol ska besluta

Utredningen som ingår i Tidöavtalet har inte påbörjats, framhåller migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

– Exakt vad som ska krävas får utredningen titta på. Jag vill också betona att det är en domstol som ska besluta i de här fallen, säger Malmer Stenergard.

”Svår gränsdragning”

Malmer Stenergard håller med om att det finns svårigheter förenat med förslaget.

– Det är en genuint svår gränsdragningproblematik, precis som många har pekat på, och det är därför det är så viktigt att det här utreds på ett seriöst sätt.

För den som sköter sig finns inga skäl att oroa sig för utredningen om bristande vandel.

– Om man kommer till Sverige och gör allt man kan för att integreras, följa lagar, normer och värderingar, ska man inte vara orolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.