Mannen har stött på flera problem, både under graviditeten och med barnens kontroller. Foto: SVT grafik

Gravid man spärrad i systemet

Uppdaterad
Publicerad

En transman född som kvinna har DO-anmält Stockholms läns landsting. Han har numer ett manligt personnummer och är juridisk man, men har ändå genomgått två graviditeter och fött två barn. Men det manliga personnumret har ställt till stora problem.

Mannen har DO-anmält landstinget för samma sak tidigare och DO utreder nu återigen Stockholms läns landsting för diskriminering av gravida män. Det eftersom landstinget fortfarande spärrar manliga personnummer inom datajournaler för gravida.

I anmälan förklarar han hur spärren av hans manliga personnummer i journalsystemet Obstetrix och fosterövervakningssystemet Milou vållat stora problem under båda hans graviditeter.

Rädd för vårdskador

Bland annat tvingades han bära runt på sina journaler i pappersform, och var ständigt ängslig för att bli felbehandlad om han skulle svimma på grund av komplikationer i sin graviditet.

”Förutom att jag och barnen riskerat allvarliga vårdskador, har det också blivit problem med sjukskrivning, föräldrapenning, barnens personnummer, boka ultraljud, hörseltest mm.” skriver han i anmälan.

Har anmält tidigare

Mannen anmälde landstinget redan 2015 men ingenting har hänt. DO kräver nu att Stockholms läns landsting förklarar varför man inte lyft spärrarna och om de anser sig ha brutit mot patientsäkerheten.

– Förklaringen är att portalen historiskt inte kunnat registrera manliga personnummer. Det här är den första personen som anmäler så det är extremt ovanligt, men det gör det inte mindre tråkigt att det inte gått att hantera, säger Ulla Nylander, förvaltningsledare vid SLL:s it-avdelning.

”Det tar lång tid”

Ulla Nylander menar att landstinget agerade direkt efter första anmälan men att processen att häva spärren varit lång.

– Vi framförde krav på utveckling av systemet direkt men det tar lång tid och är svårt att förstå. Jag har all respekt för personen som upplever att ingenting har hänt men självklart agerade vi vid första anmälan.

Ny version testas

Stockholms läns landsting har nu tagit fram en ny version av systemet som accepterar alla personnummer.

– Vi har precis nu i veckan tagit in den nya versionen med korrigeringen där man kan registrera även manliga personnummer. Den ska nu testas och produktionssättas inom kort.

Hur har den här spärren påverkat patientsäkerheten?

– Vår bedömning är att vårt reservsystem med pappersjournaler är väl utvecklad och användandet av det systemet har inte åsidosatt patientsäkerheten. Det finns fler patienter som av olika anledningar inte kan registreras i en elektronisk patientjournal, det kan handla om personer med skyddad identitet men självklart ska det vara ett val patienten gör och inte vara beroende av kön, säger Ulla Nylander vid SLL.

Så säger lagen:

Enligt diskrimineringslagen (2008:567), DL, är direkt diskriminering att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder, l kap. 4 § l punkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.