Hyresrätterna skulle byggas av allmännyttan och ligga i så kallade Stockholmshus med lägre hyror, enligt förslaget.
– Dessa bostäder skulle under vårt styre ha 2-3 000 kronor lägre månadshyra än annan nyproduktion. Nu kommer 78 hushåll inte få tillgång till dessa lägenheter, säger Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd.
M: Husen blir som en vägg
Förslaget har mötts av protester från grannar i området. Det nya grönblå styret i stadsbyggnadsnämnden har hörsammat kritiken och är nu överens om att Stockholmshusen inte passar in.
– Det här förslaget har vi kritiserat länge. I det här området med småhusbebyggelse vill vi inte pressa in höga hus. I praktiken blir det som en vägg med så mycket högre bebyggelse, vilket får konsekvenser för ljusinsläpp, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.
Men Jan Valeskog menar att det inte är några större skuggproblem att tala om. Han befarar att dagens beslut är början på en ”nej-sägarmajoritet” som allt för lätt stoppar byggen i bostadsbristens Stockholm.
– Det är alltid någon granne som vill stoppa olika projekt. Under förra mandatperioden var vi tuffa, nu ser vi att man bromsar bostäder. Därför ska vi skaffa ett räkneverk och räkna på alla tänkta lägenheter som majoriteten stoppar.
Kan byggas radhus i stället
Joakim Larsson vill hellre se radhus än Stockholmshus längs Sågverksgatan. Stadsbyggnadskontoret ska nu få i uppdrag att ta fram ett förslag för radhus där.
– Vi måste hålla uppe utbyggnadstakten av bostäder, men vi måste bygga i samklang med den omgivande bebyggelsen, som i det aktuella fallet skulle kunna innebära radhusbebyggelse, säger Joakim Larsson.