Parkour kommer från Frankrike och blev en sport på 80-talet. Det går ut på att så snabbt, smidigt och effektivt som möjligt ta sig förbi olika hinder i stadsmiljö, utan att använda hjälpmedel.
Intresset har ökat rejält och i dag finns det 150 parkourföreningar i Sverige. Det är en ökning med 50 procent under de senaste fem åren.
– Parkouren är intressant för att det är mycket inslag av akrobatik, men man tävlar, tränar och bedöms inte på samma sätt som i till exempel artistisk gymnastik, säger Christine Dartsch som är föreståndare för Centrum för idrottsforskning.
Individuella sporter ökar mest
Parkour som idrott räknas till gymnastiken. Centrum för idrottsforskning har tittat på idrottens utveckling mellan år 2010 och 2016 och siffrorna visar att gymnastik är den snabbast växande idrotten i Sverige.
Konståkning, taekwondo och karate ligger också i topp över de idrotter som intresset ökat för, vilket visar att det är individuella sporter som växer mest.
– Det kan ju vara en samhällstrend, där individuella idrotter tilltalar barn och ungdomar mer. Man tävlar och tränar i blandade åldrar och kön, vilket kan vara ett uttryck för att man vill utöva idrott på ett annat sätt än vad man traditionellt sett har gjort, säger Christine Dartsch.
Idrotter som ökat år 2010-2016
Gymnastik +55%
Konståkning +32%
Taekwondo +28%
Budo +20%
Karate +16%
Simidrott +14%
Skidor +7%
Fotboll +6%
Källa: Riksidrottsförbundet