Foto: TT

Häktesanställd inför rätta efter intagens död

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet i mannens häktescell var ofta avstängt. Han var starkt påverkad av psykisk sjukdom och slängde mat och dryck omkring sig.

Men han fick inte vård i tid, och dog av uttorkning. Nu ställs en chef på häktet i Sollentuna inför rätta för vållande till annans död.

Den 20 april förra året togs mannen, som var i 20-årsåldern, in på häktet. Den 9 maj avled han på grund av vätskebrist.

Under de dryga två veckor mannen satt häktad har han enligt förundersökningen varit placerad i avskildhet. Under längre perioder var vattnet avstängt och mannen slängde mat och vätska omkring sig.

Mannen hade heller inte tillgång till sin medicin och var enligt åtalet ”i övrigt starkt påverkad av psykisk sjukdom/ohälsa”.

Personal sade till

I stämningsansökan framgår att personal på häktet ska ha påpekat för den nu åtalade chefen att allt inte stod rätt till med mannen.

Men trots detta har chefen inte sett till att mannens mat- och vätskeintag kontrollerades eller larmat sjukvårdspersonalen på arbetsplatsen, enligt åklagaren. I dag börjar huvudförhandlingen mot chefen som åklagaren anser därigenom har gjort sig skyldig till vållande till annans död och tjänstefel.

”Fick inget veta”

Flera sjuksköterskor på häktet kommer att vittna under förhandlingen, för att visa att de först dagen innan dödsfallet, eller i vissa fall efter att mannen avlidit, fått information om hans mående och behov av vård.

Chefen å sin sida förnekar brott, och hävdar att han aldrig fått veta något om problemen med den intagne.

– Han har helt enkelt inte fått den här informationen som vissa anställda säger att de har lämnat, säger mannens försvarare Fredrik Zettergren som även menar att de anställda kriminalvårdarna enligt instruktionerna ska gå och påkalla sjukvård och inte behöver gå via någon chef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.