Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Arnhjort, den riktiga skärgårdsdoktorn. Till höger: Gunilla Röör som Helena Solberg och Samuel Fröler som Johan Steen i SVT:s tv-serie Skärgårdsdoktorn. Serien sändes i tre säsonger 1997-2000. Foto: SVT/SVT Arkiv

Han är den riktiga skärgårdsdoktorn

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholms skärgård finns en läkarbåt som ger vård året runt till patienter i Värmdö kommun. Thomas Arnhjort valde att gå från en chefsbefattning på ett av länets akutsjukhus till att nu ta sig runt bland kobbar och skär för att hjälpa till med allt från vaxproppar till mer kroniska sjukdomar.

Klockan är åtta på morgonen när vårdteamet bestående av specialistläkaren Thomas Arnhjort och hans två kollegor beger sig ut ur Djurö båtvarvs hamn. Det är onsdag, den veckodag som de varje vecka i sommar kommer lägga till i Sandhamn.

Sjuksköterskan Charlotte Falkenberg sitter vid ratten på läkarbåten som landstinget köpte in för fem år sedan.

– Den här båten måste vara den största förändringen för oss de senaste decennierna, säger hon samtidigt som hon ökar farten på båten.

Båt för 5,8 miljoner

Tidigare använde vårdpersonalen från Djurö vårdcentral en läkarbåt som många skulle känt igen från den klassiska tv-serie Skärgårdsdoktorn. Den nya specialbyggda båten är betydligt modernare. Här kan man inte bara frakta personal, utan även genomföra operationer och analysera prover.

Läs även: Drönare kan öka överlevnaden vid hjärtstopp

Under sommarmånaderna tiodubblas befolkningen på Stockholms skärgårds öar. Det innebär att arbetet för vårdpersonalen intensifieras.

– En vanlig missuppfattning som många har är att vi skulle ha en akutverksamhet. Att vi skulle komma om man ringer 112, men så fungerar det inte. Vi åker inte ut om någon har skurit sig på något. Det skulle bli för mycket transporter och för lite sjukvård, berättar Thomas Arnhjort.

Specialistläkaren Thomas Arnhjort har varit anställd som läkare i Stockholms skärgård sedan februari 2017. Foto: SVT

Från SÖS till Djurö

I februari började han sin tjänstgöring på vårdcentralen på Djurö. Han gick då från en tjänst som chefsläkare på Södersjukhuset där han bland annat varit verksamhetschef på akutmottagningen.

– Det är väldigt annorlunda och väldigt trevligt. Stora organisationer har sin charm men jag trivs här. Det är lite back to basic att få jobba med patienter, säger specialistläkaren.

Läkarbåten lägger till i Sandhamn och packningen bärs upp till en liten röd stuga som ligger ett par hundra meter från kajen. Sandhamns distriktsläkarmottagning står det på dörren. Det första som alltid måste göras är vädring. Det luktar sommarstuga i fastigheten. På bordet i väntrummet ligger övervägande båttidningar. I övrigt är det som vilken vårdcentral som helst.

Läkarbåten ligger förtöjd i Sandhamn. I bakgrunden ser man Seglarhotellet. Foto: SVT

Sju öar att besöka

De första patienterna är väntade till klockan tio. Undersköterskan Nathalie Lindberg intar sin position för att registrera dem.

Öar som läkarbåten besöker är Möja, Runmarö, Sandhamn, Nämdö, Gällnö, Lådna och Svartsö.

Två personer som under många år dragit nytta av läkarbåten och besöken från Djurö vårdcentral är Anne-Marie och Kjell Börjesson.

– Det betyder väldigt mycket för om man blir akut sjuk eller har problem så kan man få hjälp. Utan den här möjligheten hade vi varit tvungna att åka till Nacka, säger Anne-Marie.

Anne-Marie och Kjell Börjesson bor under sommarmånaderna på Sandhamn. Foto: SVT

Plötsligt blir situationen akut

Under högsommar kan den lilla mottagningen på Sandhamn ha 25 patienter under en dag. Denna försommaronsdag är det betydligt färre.

Redan efter lunchen på värdshuset är det dags att åka hem. Men i samma stund som kaffet druckits upp och vårdteamet är på väg att resa sig kommer en kort man med andan i halsen fram.

– Är ni läkare? Det är en nödsituation! säger mannen på knagglig engelska.

Det visar sig att mannen som är från München har en god vän i båten som haft feber i tre dagar och nu börjar hans ben bli blått. Den insjukna mannen är så illa däran att han inte kan komma upp till mottagningen. Snabbt beger sig läkaren, sjuksköterskan och undersköterskan tillbaka till mottagningen för att samla ihop de verktyg som behövs och inom loppet av fem minuter befinner sig alla tre i sittbrunnen på segelbåten.

Den sjuke mannens vän följer vårdteamet på bryggan i Sandhamn. Foto: SVT

Rosfeber bakom blått ben

Thomas Arnhjort kan snart konstatera att det rör sig om rosfeber. En bakterieinfektion under huden som behandlas med antibiotika. Nu har den sjuke mannens vänner en resa framför sig till närmsta apotek, troligvis i Gustavsberg.

Innan båten går tillbaka till fastlandet måste Thomas Arnhjort skriva ut ett recept till tysken med rosfeber. Foto: SVT

Läkarbåtens turlista sommaren 2017

  • Måndag Möja
  • Tisdag ojämn vecka Runmarö
  • Tisdag jämn vecka Svartsö, Gällnö, Lådna
  • Onsdag Sandhamn
  • Torsdag ojämn vecka Nämdö
  • Torsdag jämn vecka Möja ( hemsjukvård)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.