Bassem Jerbi tillträde som ny rektor i januari och hans senaste tjänst var rektor på Östbergaskolan. I videon listar han fem viktiga årgärder på Hjulstaskolan. Foto: SVT

Stjärnrektorns fem insatser som ska höja betygen i Hjulstaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Bassem Jerbi fick utmärkelsen ”Årets skolledare i grundskolan” av Stockholms stad 2018. Sedan januari 2021 är han den nya rektorn på Hjulstaskolan, en skola som 2017 hade bland de lägsta skolresultaten i Sverige. Men med ny strategi ska det bli ändring menar både grundskolechefen och den nya rektorn, hör fem tips på hur elevernas betyg ska lyftas i videon ovan.

Hjulstaskolan har rankats som en av Sveriges sämsta skolor. Skolresultaten har legat så lågt som på 37 procent. Nya siffror från 2021 visar att gymnasiebehörigheten för årskurs 9 har höjts till 68,4 procent men skolan har en bit kvar för att nå upp till målet på 80 procent.

Förra rektorn fick sluta

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Ifjol fick dåvarande rektorn avgå efter protester från både föräldrar, elever och lärare. Men i januari började allltså nya stjärnrektorn från Östbergaskolan i hopp om att han ska höja, omstrukturera och utveckla skolans undervisning.

– För att fler lärare ska vilja jobba i utsatta områden så måste man värva bra rektorer, det är vad som krävs ibland. Då följer lärarna efter på ett naturligt sätt, säger Happy Hilmarsdottir, grundskolechefen för Järvaskolorna.

– Det finns lärare som kan ha en föreställning att det är tufft och farligt att jobba här. Och då väljer man en enklare skola där många sociala bitar redan sitter hemifrån. Och då söker man sig inte till utsatta områden. Vi har bra lärare här men vi skulle behöva ännu fler, säger Bassem Jerbi.

Teamet som ska höja betygen på Hjulstaskolan: Grundskolechefen Happy Hilmarsdottir och rektor Bassem Jerbi. Tuula Maunul, i mitten, är lektor och forskare som ska hjälpa lärarna att få till en bättre undervisning. Hon jobbar redan på Rinkebyskolan. Foto: SVT

I videon ovan listar Bassem Jerbi fem åtgärder som ska höja elevernas betyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Mer i ämnet