Sven Vejde är god man i stockholms stad och väntar fortfarande på sina pengar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Vejde väntar fortfarande på sitt arvode från Stockholms stad, men det dröjer och i dagsläget vet inte Sven när pengarna kommer betalas ut. Foto: Daniel Diaz/SVT

Han får inte ut sina pengar av staden: ”Kanske i december”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad ligger efter med betalningarna till dem som anlitas som god man. Samtidigt annonseras det om att det behövs fler goda män i kommunen. ”För jävligt”, tycker Sven, som är god man och fortfarande väntar på sitt arvode.

Pensionären Sven Vejde är god man och anlitad genom Stockholms stad. Han ombesörjer just nu för två personer, ett jobb han haft i flera år och trivts väldigt bra med.

Men någonting hände i början av året, när det var dags för Sven att redovisa sina uppgifter för att kunna få ut sitt arvode. I ett mejl från Stockholms stad meddelades det att granskningen av hans och alla andra goda mäns uppgifter har pausats och att betalningarna kommer dröja.

– Staden har misslyckats. Jag fick beskedet att de ligger flera veckor efter med granskningarna och sin deadline för utbetalningar. Det betyder att jag kanske inte kommer få min ersättning förrän i december, berättar Sven.

”Vi vet inte när det kommer lösas”

Kristofer Gisslén, tillförordnad förvaltningschef på överförmyndarförvaltningen, skriver i ett mejl till SVT att det finns skäl till förseningarna men att de inte vet exakt när arvoden kan betalas ut.

– Vi har stor förståelse för den frustration som det väcker att inte få sitt arvode utbetalat i tid, skriver Gisslén.

Enligt överförmyndarförvaltningen handlar framförallt förseningen om ännu ogranskade redovisningshandlingar från förra året, ett nytt ärendehanteringssystem och en omorganisation.

Men Sven nöjer sig inte med den förklaringen.

– De tycker att vi ska sköta våra uppdrag till punkt och pricka och klanderfritt, men de kan inte sköta sitt uppdrag att vi ska få betalt i tid.

Vem är en god man?

  • En god man (eller förvaltare) hjälper den som själv har begränsade möjligheter att ta tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter.
  • Arbetsuppgifter kan t.ex. vara att betala räkningar, söka bidrag, skriva avtal, sälja hus och se till att personen man sörjer för har en meningsfull fritid.
  • En god man ska få ett årligt arvode från staden där den är anlitad.

(Källa: Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.