Pensionären Sven Vejde är god man och anlitad genom Stockholms stad. Han ombesörjer just nu för två personer, ett jobb han haft i flera år och trivts väldigt bra med.
Men någonting hände i början av året, när det var dags för Sven att redovisa sina uppgifter för att kunna få ut sitt arvode. I ett mejl från Stockholms stad meddelades det att granskningen av hans och alla andra goda mäns uppgifter har pausats och att betalningarna kommer dröja.
– Staden har misslyckats. Jag fick beskedet att de ligger flera veckor efter med granskningarna och sin deadline för utbetalningar. Det betyder att jag kanske inte kommer få min ersättning förrän i december, berättar Sven.
”Vi vet inte när det kommer lösas”
Kristofer Gisslén, tillförordnad förvaltningschef på överförmyndarförvaltningen, skriver i ett mejl till SVT att det finns skäl till förseningarna men att de inte vet exakt när arvoden kan betalas ut.
– Vi har stor förståelse för den frustration som det väcker att inte få sitt arvode utbetalat i tid, skriver Gisslén.
Enligt överförmyndarförvaltningen handlar framförallt förseningen om ännu ogranskade redovisningshandlingar från förra året, ett nytt ärendehanteringssystem och en omorganisation.
Men Sven nöjer sig inte med den förklaringen.
– De tycker att vi ska sköta våra uppdrag till punkt och pricka och klanderfritt, men de kan inte sköta sitt uppdrag att vi ska få betalt i tid.
Vem är en god man?
- En god man (eller förvaltare) hjälper den som själv har begränsade möjligheter att ta tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter.
- Arbetsuppgifter kan t.ex. vara att betala räkningar, söka bidrag, skriva avtal, sälja hus och se till att personen man sörjer för har en meningsfull fritid.
- En god man ska få ett årligt arvode från staden där den är anlitad.
(Källa: Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare)