Det beskrivs som Sveriges största bluffhärva under coronapandemin. Runt 35 000 personer som betalade för pcr-test och reseintyg hos Stockholmsbaserade vårdföretaget Doktorgruppen ska ha fått tillbaka oanalyserade provsvar – som alla visade negativt.
– Mitt under pågående pandemi har de bestämt sig för att tjäna pengar på förfalskningar. Det är naturligtvis oerhört allvarligt, säger åklagaren Alexandra Bittner.
I centrum för härvan står den 34-åriga läkaren och vårdentreprenören Hammad Al-Saaid. Han pekades förra sommaren ut som misstänkt huvudman och anklagas för grovt spridande av smitta, grovt bedrägeri och grovt osant intygande. Brott som har livstids fängelse i straffskalan.
Men det finns ett problem för rättsväsendet. Hammad Al-Saaid lämnade Sverige när härvan började nystas upp i juni förra året – och myndigheterna har inte fått tag på honom.
– Han är anhållen i sin utevaro, har en europeisk arresteringsorder på sig och är internationellt efterlyst, säger Alexandra Bittner.
Läkaren: ”Ingen insyn i bolaget”
SVT har träffat den efterlysta läkaren på hemlig ort i Mellanöstern och han ger för första gången sin syn på anklagelserna.
– Det kom som en chock, jag fick reda på det via media. Jag har ingen insyn i bolaget, säger Hammad Al-Saaid och menar att andra i vårdföretaget målat ut honom som syndabock.
På frågan om varför han lämnade Sverige om han är oskyldig säger han att det finns en hotbild mot honom.
Åklagaren: Tre män drivande
Men åklagaren har en helt annan bild. Enligt henne har Hammad Al-Saaid tillsammans med två andra män – organisatören och affärsmannen – varit drivande bakom Doktorgruppen. Företaget hade testmottagningar på flera platser i landet, men framför allt i Stockholmsområdet, bland annat i Södertälje och Kista.
De uppges ha skapat en databas som genererade tiotusentals falska reseintyg med förfalskade läkarunderskrifter – samtidigt som den andra coronavågen var som mest intensiv. Enligt åklagaren har personerna bakom tjänat tiotals miljoner kronor. Samtliga anklagade nekar till brott.
– Det allvarligaste är att personer fått besked om att de inte har varit sjuka fast vi har uppgifter som tyder på att de har varit sjuka. Det innebär att covidsmittan har spridits i samhället på ett sätt som det inte skulle ha gjorts om de hade fått korrekta svar på testerna, säger Alexandra Bittner.
Misstänkta avskrivs från utredningen
Utredningen har nu pågått under ett års tid och över 25 personer har varit misstänkta för inblandning – flera har misstänkts för grova brott.
Men att den utpekade huvudmannen har lämnat Sverige har skapat problem för åklagaren – som nu kommer att avskriva alla utom Hammad Al-Saaid från utredningen.
– Vissa blir avskrivna för att de inte är misstänkta längre, andra eftersom de inte kan få någon ordentlig prövning. Förundersökningen pågår fortfarande. Det kommer den göra till han kommer tillbaka – eller fram till att brotten preskriberas, säger åklagaren Alexandra Bittner.
Hammad Al-Saaid har dock inga planer på att återvända.
– För mig är Sverige historia. Jag har lämnat allting bakom mig och blickar framåt, säger han.
Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.