Antalet explosioner där handgranater varit inblandade har ökat kraftigt de senaste åren.
År 2014 rapporterades åtta attacker där handgranater använts. År 2016 hade det ökat till 52.
Även förra året uppmärksammades att handgranater blivit allt vanligare, exempelvis var det en handgranat som detonerade vid polishuset i Uppsala i slutet av november förra året.
SVT Nyheter har tidigare rapporterat att gamla handgranater från Balkan blivit en trend bland kriminella i Stockholm.
– Det är mycket i omlopp som kommer därifrån, säger Sven-Erik Olsson.
Föreslår amnesti
Han säger att handgranater används både för att skada och för att göra statement.
– Men ingenting tyder på att det var riktat specifikt mot någon av dem som skadades i Vårby gård, säger Sven-Erik Olsson.
I slutet av förra året föreslog regeringen en amnesti för att få bort handgranaterna.
– Det här är kopplat till kriminella gäng som generellt har ökad tillgång till vapen som de använder mot varandra och mot rättsväsendet. Vi måste få bort det här från våra gator, sa justitieminister Morgan Johansson (S) till Dagens Nyheter då.
Ändra lagen
Sedan den 1 januari 2018 har lagen ändrats. Handgranater omfattas inte av vapenlagen och du har därför inte kunnat straffas för vapenbrott vid innehav av handgranater.
Men sedan lagändringen har fängelsestraffen för brott mot tillståndsplikt för explosiva varor skärpts så att innehavet av handgranater i princip går att jämställa med vapeninnehav.
– Den som grips med ett skarpladdat vapen eller en handgranat ska i princip alltid häktas och dömas till minst två års fängelse, sa Morgan Johansson i ett pressmeddelande.