• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nordfladdermusen Knut, som han såg ut när han kom in till kliniken. Foto: Privat/SVT

Här får skadade fladdermöss rehab

Uppdaterad
Publicerad

Fladdermusen – en skräckinjagande och blodsugande varelse, i alla fall om man ska tro Hollywoodfilmerna. Men den myten tar viltrehabiliteraren Catarina Krång gärna död på. Hon har själv tagit emot ett hundratal skadade och svaga individer på sin fladdermusklinik hemma på tomten.

– Det är ett intelligent djur, säger hon.

I en liten gul bod på Ingarö utanför Stockholm bor Nordfladdermusen Knut. Han lämnades in hit till fladdermuskliniken för några veckor sedan, mager och svag. Tack vare privatpersonerna som hittade honom och viltrehabiliteraren Catarina Krång, så kommer han snart att kunna flyga fritt igen.

– När Knut kom hit med djurambulansen så hade jag inga stora förhoppningar om att han skulle överleva, berättar hon när SVT Nyheter Stockholm besöker hennes fladdermusklinik.

Idag är Knut desto piggare, utan problem tuggar han i sig sju mjölmaskar, både morgon och kväll.

Knut har lagt på sig några gram sedan han hittades. Foto: Frida Claesson/SVT

I Sverige finns 19 olika fladdermusarter, elva av dem rör sig i Stockholmsområdet. Många av dem är rödlistade, vilket innebär att deras existens är hotad. Catarina Krång är ensam i landet om att driva fladdermusklinik och hon gör det helt ideellt.

– Jag har tagit emot ett hundratal genom åren, oftast handlar det djur som svälter eller blivit utsatta för kattangrepp.

Fladdermusen bodde i bh:n

Fladdermusen som fick henne på fall var en liten valp, alltså en nyfödd unge.

– Den vägde inte ens ett gram och var naken och blind. Innan dess hade jag bara erfarenhet av ekorrungar och igelkottsungar, säger Catarina Krång.

Hon fortsätter:

– Jag visste inte hur jag skulle bete mig, men sedan tänkte jag ”vad skulle en fladdermusmamma göra”. Den skulle så klart bära med sig valpen, så lilla Mimmi fick bo i min bh.

Belysning skrämmer bort fladdermössen

Fladdermössen är känsliga för klimatförändringar. Förra årets heta och torra sommar resulterade i färre insekter, det vill säga mindre mat för fladdermössen. På en natt kan en enda fladdermus nämligen sätta i sig ett par tusen mygg.

Husägare borde kanske vilja ha fladdermöss hemma?

– Absolut, det vore perfekt med en koloni på vinden, det skulle dra ner på myggen rejält i trädgården.

Men det är inte bara brist på mat som hotar fladdermusen. Upplysta husfasader skrämmer också.

– Boplatserna minskar i antal när vi väljer att lysa upp kyrkor och fasader och fladdermössen dör om de inte hittar lämpliga, varma bostäder, säger Catarina Krång.

Hon fortsätter:

– Jag vill slå ett slag för att bara belysa vissa delar av olika fastigheter. För våra vänner fladdermössens skull.

Se mer av fladdermusen Knut i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.