Det var under tisdagen som Louise Carlsson fick vara med om ett unikt möte. På grusvägen framför henne stod en varg, och den var mer nyfiken än skygg.
– Den stod 3-4 meter ifrån mig. Jag tänkte att jag måste försvara min hund, så jag beväpnade mig med en planka.
Hon fortsätter:
– Det är klart att det var obehagligt, även om min hund är stor, så var vargen betydligt större, berättar hon.
Länsstyrelsen: Det är en varg
Louise, som själv är jägare är övertygad om att det var just en varg som mötte henne i Österhaninge. Och enligt länsstyrelsen så är det högst troligt. Det kan röra sig om samma varg som har observerats i Tyresta.
– Våra rovdjurshandläggare har sett filmen och man ser tydligt att det är en varg. De har konstaterat varg, säger Emelie Nyman, presskommunikatör på Länsstyrelsen i Stockholm.
Under gårdagen dödades två får i samma område och även där konstaterades det att det rörde sig om varg. Nu diskuterar länsstyrelsen om det ska sättas in skrämselåtgärder för att bli av med vargen från bebyggelse.
– Det är troligast. När den närmar sig så skjuter vi med gummikulor för att skrämma den. Ser man inte en snabb effekt så kan det bli tal om skyddsjakt, säger Emelie Nyman på länsstyrelsen.
”Inget normalt beteende”
Louise Carlsson ser gärna att det finns varg i skogarna. Men hon tvekar på att det kommer gå att skämma bort just den här vargen.
– Vilda djur ska ha normala beteenden. Det har inte den här vargen. Om vi skrämmer den så kommer den ändå ha kvar sitt beteende eftersom den har varit så här närgången under en längre tid.
Vargfakta
Vargen kan vara lätt att blanda ihop med en schäfer eller Siberian husky. Den kan bli runt 90 centimeter i mankhöjd, vilket är nästan 30 centimeter högre än en normal schäferhund.
Vargen är oftast skygg. Om människor har tamhundar med sig ut i skogen så kan vargen ibland bli intresserad och glömma sin människorädsla.
Vargen lever i flock, en familj bestående av en tik, en hane och ungar.
Vargar ylar för att samla flocken och för att hävda sina revir. Oftast ylar de kvälls- och nattetid när det är lugnt väder.
De svenska vargarna äter oftast älg. De tar i högre utsträckning älgar i dålig kondition eller älgkalvar som är lättare att jaga än vuxna älgar.
Källa: Naturskyddsföreningen