Till vänster är en bild på Katarinahissen, till höger syns en kvinna som precis åkt hissen för första gången.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i nya Katarinahissen. Foto: Jessica Gow, TT/SVT

Här öppnar Katarinahissen igen – efter 13 år

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen öppnas Katarinahissen för allmänheten igen efter att ha varit stängd i 13 år på grund av renoveringar. Turisten Lilis Huguet blev först ut att åka – av misstag.

– Jag kom ut ur hissen och alla tittade på mig, jag trodde att jag hade gjort något fel, säger hon.

Annica Ånäs, vd på bolaget Atrium Ljungberg som ligger bakom bygget, menar att nyöppningen har stor betydelse för stockholmarna av flera olika anledningar.

– Det är ju ett landmärke men också en möjlighet att lättare transportera sig mellan Södermalm och Gamla stan, säger hon.

Men hissen kommer inte vara gratis att använda – från och med januari 2024 kostar en resa 20 kronor.

Den ikoniska Katarinahissen har en lång historia i Stockholm – se förändringen från 1883 till idag:

Katarinahissen vid Slussen i Stockholm genom tiderna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet: Katarinahissen genom tiderna. Foto: SVT, Stockholms stadsmusem, TT

Nya Katarinahissen

  • Den nuvarande hissen invigdes först 1936
  • Hissen är 38 meter hög
  • Hastigheten upp är 1.6 m/s
  • Blåser det över 10-14 m/s går hissen automatiskt ned till 1 m/s
  • Kapaciteten är 33 personer eller 2500 kg
  • Den kommer vara öppen mellan klockan 8-22
  • Resor med hissen kommer vara avgiftsfria fram till januari 2024, sedan kommer en resa kosta 20 kronor för att täcka driftkostnader.
  • Den nya konstruktionen är mer energieffektiv än tidigare
  • Källa: Stockholms stad

    Så arbetar vi

    SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.