Delad bild: Till vänster visar ett stort fiskefartyg, GG 203, på havet under grå himmel. Till höger ses en man i kavaj med ett suddat ansikte framför en ljus bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
GPS:en avslöjade supertrålaren Ginneton- se var den fiskade i kommande förbudszonen och hör den hårda kritiken från länsstyrelsen. Foto: SVT

Här plundrar jättetrålaren strömming – dagarna före förbudet

Uppdaterad
Publicerad

Idag flyttas trålgränsen ut i mellersta Östersjön för att skydda strömmingen. Nu kan SVT visa att Sveriges största trålare fiskat i den kommande förbudszonen veckan innan förbudet träder i kraft.

– En onödig provokation, säger länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson som kämpat för ett trålstopp nära kusten.

Det industriella trålfisket efter strömming och skarpsill i Östersjön har pekats ut som en av bovarna bakom minskade fiskbestånd och en försämrad ekologi. När västkusttrålarna för några år sedan fiskade nära Stockholms skärgård väckte det arga reaktioner. På försök ska trålgränsen nu flyttas ut från 4 till 12 sjömil från kusten från den 1 februari för att skydda strömmingen.

Nu kan SVT med hjälp av GPS-data visa att supertrålaren Ginneton från västkusten vid tre tillfällen 21-24 januari fiskat inom det kommande förbudsområdet, alltså en vecka innan förbudet träder i kraft. Det är helt enligt reglerna men fiskekonsulenten Henrik C Andersson på Länsstyrelsen i Stockholm reagerar med ilska.

– Många blir väldigt upprörda, och jag med, säger han.

Hör kritiken från Länsstyrelsens fiskekonsulent i videon.

Ginneton fiskade utanför Stockholms och S:t Annas skärgård och norr om Öland veckan innan förbudet trädde i kraft. Foto: SVT

Vill fylla strömmingskvoten

Att Ginneton trålade nära Stockholms skärgård väckte reaktioner på sociala medier. Till Tidningen Skärgården säger en av delägarna i Gifico som äger bland annat Ginneton att de sökt sig närmare kusten för att fylla kvoten av strömming som är större i år.

– Vi började den här turen i södra Östersjön men där var det ren skarpsill och vi ville ha tag i strömming. Vill man få mycket strömning på ett tillfälle då är det på ett fåtal ställen på den svenska sidan där den är lite enklare att fånga, säger Jacob Claeson.

Hur ofta är ni i det området och söker efter strömming?

– Vår säsong i Östersjön är väldigt kort, vi har inte ens kommit ur januari innan vi är färdiga med vår kvot. Men vi har inte fiskat upp allt vi har tillåtelse till. Förra året var vi inte där alls, för då var sillkvoten i princip noll, men i år har kvotens höjts, så nu behövde vi fiska mer strömming.

Så vad säger du om att det ses av vissa som en provokation?

– Det är det inte, vi uttalar oss genom våran medlemsorganisation om vi vill tycka eller tänka nåt. Vi fiskar och söker fisk och förhåller oss till den kvot som vi hoppas ska vara vetenskapligt rätt angiven, säger Jacob Claeson till Tidningen Skärgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.