Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eken hotas när andra trädsorter tar över marken – men nu har det mäktiga trädet fått hjälp från oväntat håll. Se mer i videon. Foto: SVT

Nu ska eken få breda ut sig i Käringboda naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Eken trivs bäst på ljusa platser och för att förhindra att ekarna trängs bort av annan växtlighet restaureras nu Käringboda naturreservat i Nynäshamns kommun.

– Området är unikt. Här finns ekar som är mellan 20 och 500 år, säger Anders Berglund, naturvårdsförvaltare på Skärgårdsstiftelsen.

Eken växer långsamt och är beroende av ljus för att utveckla sin stora krona. Men i takt med att de öppna haglandskapen försvinner riskerar eken att gå förlorad när snabbväxande granar och andra lövträd skuggar trädet.

Fynd av ekoxe

Eken lever i flera hundra år, förmultnar lika länge och rymmer liv åt drygt tusen olika arter. Käringboda naturreservat är med sina stora ekar den enda platsen i länet där det gjorts fynd av den gigantiska skalbaggen ekoxen, det är också den nordligaste platsen där den hittats.

Låtit marken växa igen

Området med flera hundra hektar eklandskap har varit naturreservat i närmare 50 år, men få renoveringar har gjorts under åren.

– Hagmarksrenoveringar kostar väldigt mycket pengar, säger Anders Berglund.

Vad innebär det för landskapet?

– Sakta så skuggas det ner, det blir skog och i den skogen är eken förlorare.

Eken får även hjälp att växa från ett något oväntat håll. Hör mer om det  i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.