Mikael Madsen från Attunda Brandkår visar hur en sanering går till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du hur saneringsarbetet av insatspersonal som utsatts för radioaktiva ämnen kan gå till. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Här visar Järfällas brandmän hur de hittar och sanerar farliga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Brandkåren Attunda i Järfälla är en av tre stationer i Sverige som har fått det särskilda uppdraget att sanera civilt anställda och insatspersonal när en olycka med farliga ämnen inträffar.

– Det kan handla om allt från olyckor med industrikemikalier till farliga smittor, radioaktiva ämnen eller kemiska stridsmedel, säger Oskar Johnels, styrkeledare.

Det är MSB som utsett tre strategiskt placerade enheter i landet som jobbar med sanering av farliga ämnen vid lite större olyckor. Förutom Järfälla har enheter i Göteborg och Piteå fått uppdraget.

När finska regeringen var på besök i Sverige i veckan, passade bland andra försvarsministrarna och ministern för civilt försvar på att besöka Järfälla brandstation för att se hur de arbetar för att hantera farliga ämnen, som även kallas för CBRNE-ämnen.

CBRNE är en internationell förkortning för chemical, biological, radiological, nuclear and explosives.

– Vi har en situation i landet där regeringen tagit krafttag för att trycka tillbaka de olovliga sprängningarna – men även ett allvarlig säkerhetsläge som gör att vi behöver förstärka vår förmåga att hantera händelser i CBRN-miljön, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.