Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholms stads skolplattform vars brister SVT rapporterat om i flera år kommer nu att skrotas. Hör digitaliseringschef kommentera förändringen i videon. Foto: SVT

Hårt kritiserad skolplattform skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt kritiserade Skolplattformen, som används av Stockholms stads skolor och vårdnadshavare, skrotas.

–Den största skillnaden är att vi istället delar upp och har en plattform per skolform, till skillnad från nu när alla har samma, säger digitaliseringschefen Patrik Kärkkäinen, Stockholms stad.

Lärplattformen har kostat över en miljard kronor sedan etableringen 2012, fått kritik i en extern granskning för att ha varit svåranvänd och läckt information.

Kostnaden för den nya plattformen, som ska finnas tillgänglig för samtliga åldrar hösten 2024, uppgår till en femtedel av Skolplattformen, enligt digitaliseringschefen Patrik Kärkkäinen som förklarar skillnaden i pris:

– Förra gången hade vi en konsulttung organisation. Hela projektet drevs av managementkonsulter och inte intern kompetens, säger han.

Beslut om att upphandla stora delar av Skolplattfromen fattades i Stockholms stads utbildningsnämnd under torsdagen.

Centerpartiet: Fokusera på användarna

Centerpartiet i Stockholms stad är nöjda över beslutet att skolplattformen slopas, men menar att den nya plattformen riskerar att bli en sluten produkt som andra utvecklare inte kan ansluta till med nya tjänster som fungerar med de redan existerande.

– Vi måste ta vara på all den digitala kompentens som finns, inte stänga den ute. Involveras användarna från början slipper vi också stora extrakostnader för att rätta till misstag vilket  skolplattformen är ett dystert exempel på, Claes Nyberg (C), gruppledare i utbildningsnämnden.

Fler upphandlingar på gång

Lärplattformen ska användas för elevdokumentation, planering, bedömning och frånvaro- och närvarohantering. Utöver det upphandlar Stockholms stad också systemstöd för schema i grundskolan och systemstöd för Stockholms stads förskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.