• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kommunbiologen Britta Ahlgren och ”mördarräkorna” i analyslabbet i Göteborg. Foto: SVT/Simon Tytor

”Mördarräka” upptäckt i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Märlkräftan ”Dikerogammarus haemobaphes” har hittats i Tullingesjön i Botkyrka. Det är den första i sitt slag i Sverige – och det är ingen god nyhet.

Kräftdjuret som också kallas för ”mördarräka” kan bara bli upp till två centimeter men orsaka stor skada. Den upptäcktes i samband med kommunens årliga vattenprover.

Märlkräftan är aggressiv och riskerar att tränga ut både bottenfauna och andra smådjur. Arten är släkt med den större rovmärlan i Vättern, som fått stor uppmärksamhet tidigare i år.

– Nu följer vi utvecklingen, men det är oroande förstås, säger Jennie Barthel Svedén, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Stockholm.

Hur märlkräftan hamnat i Tullingesjön vet man inte men nu ska Botkyrka kommun försöka se till att djuret inte sprider sig.

Starta videon för att se kommunbiologen Britta Ahlgren och ”mördarräkorna” i analyslabbet i Göteborg.

Det här är en invasiv art

En art som av människan, medvetet eller omedvetet, flyttas till en ny miljö eller nytt område utanför sitt naturliga utbredningsområde kallas för en främmande art. En främmande art behöver inte innebära problem. Men om den allvarligt förändrar eller försämrar miljön, till exempel genom att sprida smittor, kallas arten för invasiv.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.