• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Häljestorp i Vänersborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i sopor på en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att undvika röken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Syra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilias släktingars lägenhet utsattes för syrainbrott samtidigt som familjen är bortrest. Hör henne berätta mer om inbrottet i videon. Foto: Alva Collin/SVT

Hennes släktingar drabbades av syrainbrottet på Kungsholmen: ”Chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsnatten utsattes två lägenheter i ett trapphus på Kungsholmen för så kallade ”syrainbrott”. SVT har pratat med Cecilia vars bortresta släktingar drabbades.

– De är nog lite chockade, säger hon.

På lördagsmorgonen var Cecilia på plats i trapphuset för att se efter om hon kunde hjälpa till på något sätt, men då hade polisen redan bytt lås på lägenhetsdörren. Hennes släktingar som bor i lägenheten är just nu utomlands.

Kemdykare undersökte huset

Det var under natten som någon gjorde inbrott i flerfamiljshuset på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Inbrottsvåg med frätande syra

På morgonen var kemdykare på plats efter misstanke om att ett farligt ämne använts. Enligt polisen går händelsen att koppla till en våg av ”syrainbrott” som pågår runtom i Stockholm.

– Det vi vet är att räddningstjänsten kunnat konstatera att det är någon stark syra som använts, säger polisens presstalesperson Susanna Rinaldo.

Senast i fredags varnade polisen i Solna om flera inbrott där gärningspersoner hällt syra i låscylindern och därefter tagit sig in i bostaden och stulit saker.

”Man känner sig otrygg”

Enligt Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem som äger det drabbade huset, har man vidtagit flera åtgärder efter fredagsnattens händelse.

– Det vi gör nu är att laga det som är trasigt och ser till att informera våra hyresgäster om våra åtgärder. Vi har tagit dit en saneringsfirma för att hantera doften. Vi jobbar alltid med att säkra vårt skalskydd, men till hundra procent är det ju svårt skydda sig.

SVT har också pratat med flera personer som drabbats av liknande inbrott i andra stadsdelar. Bland annat en person som utsattes i sitt bostadshus på Södermalm för två dagar sedan.

– Man känner sig otrygg, säger kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg med frätande syra

Mer i ämnet