Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Janna Holmstedt, som äger en kolonilott i området, är upprörd över byggplanerna. Foto: Moa Bergman/SVT

Historisk kolonilott i Enskede kan försvinna – vill bygga bostäder

Publicerad

Fritidsodling uppges vara viktigt i beredskapstider för livsmedelsförsörjning. Men nu riskerar en del av Koloniföreningen Dalens område i Enskede att försvinna, när lägenheter och garage kan komma att byggas.

Stockholms stad har fått ett förslag av en exploatör att bygga lägenheter och garage på en av Koloniföreningen Dalens kolonilotter. Koloniföreningen är en av Stockholms äldsta och startade 1912.

Koloniföreningen oroas över byggförslaget, inte bara för att medlemmar drabbas utan även för att fruktträd, bärbuskar och andra gamla träd försvinner.

Koloniförening påverkas av byggförslaget

I dag finns 43 kolonilotter i området men byggplanerna gör att en kan försvinna.

Enligt koloniföreningens ordförande Jaak Kenas kommer hela föreningen att påverkas då solljus försvinner och odlingen försvåras om ett höghus byggs.

Ännu är byggförslaget inte beslutat, men frågan kommer att tas upp i exploateringsnämnden under våren.

Koloniföreningen har fått ett förslag på en annan yta att odla på, men det är en bergsyta som inte går att odla på enligt föreningens ordförande.

Hör Koloniföreningens kritik och ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd svara i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.