Julia Nikonova på kolonilotten där hon odlar lagringsbara grönsaker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Nikonova från Ryssland odlar ”så det räcker från juli ändra fram till jul” säger hon. Julia berättar också hur människor tvingades odla för att överleva efter Sovjetunionens kollaps på 90-talet. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Kräver fler kolonilotter till grönsaksodling – hänvisar till krisberedskap

Publicerad

”Odla din egen trygghet” uppmanar fritidsodlarnas organisationer och hänvisar till den nya krisberedskapen i samhället.

– Kommuner i Stockholm måste upplåta jord för lotter, menar Ulrika Flodin Furås, redaktör för tidningen Koloniträdgården.

Under Trädgårdsmässan i Älvsjö fanns representanter för odlarna, influencers och fantaster på plats. Men även myndigheten MSB och organisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner. För fritidsodling har i den nya beredskapstiden i Sverige klivit upp på dagordningen i debatten, som en del av livsmedelsförsörjningen.

Men odlarna är inte nöjda med prioriteten som frågan ges av politiken.

Egen odling underskattat vid kris

Marek Rolenec från Fritidsodlingens riksorganisation, pekar på att det är många års kö för att få en kolonilott i Stockholms stad. Att ha egna matförråd har historiskt varit avgörande för människor under krig och kris. Han lyfter att i vår tid är matförsörjningen sårbar vid importproblem, avbrott i elförsörjningen, höga bränslepriser eller liknande påverkan av konflikttider.

– Det är en otrolig mängd människor som har möjlighet att odla, i hela landet 2,6 miljoner människor räknar vi – ta till vara på den resursen. Kommunerna behöver avsätta mark.

Men för att kunna lagra potatis och grönsaker behövs kallförråd, något som försvunnit när vindar byggts om till lägenheter och källare används som förråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.