Sommaren 2018 fick bönder runtom i landet se sina skördar torka bort. Men samtidigt som en majoritet av de moderna sorterna visade stora skördeförluster, klarade sig äldre spannmålssorter betydligt bättre, enligt en pilotstudie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Många så kallade kultursorter har konkurrerats ut av moderna, högavkastande spannmålssorter. Men i Norrtälje pågår arbetet för att bevara sorter som Roslags svarthavre och Lantvete från Uppsala och förmedla dem till lokala bönder.
– Vi försöker ta reda på om det är möjligt att odla äldre sorters spannmål i framför allt skogsbygd, där mycket av åkerbruket har somnat in, säger Tobias Nilsson på Norrtälje Naturcentrum som leder projektet.
Stor efterfrågan bland bagare
Förutom att klara torka bättre efterfrågas många äldre sorter av bagerier, något som kan göra det lönsamt för lantbrukare att odla dem trots lägre avkastning.
– Smakerna är ofta väldigt intressanta för bagare, så det finns goda utsikter att börja odla de här sorterna i större skala, säger Tobias Nilsson.
SVT följde med när skörden bärgades med gamla metoder, se mer i videon ovan.