• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fastighetshuset i Traneberg som tvångsförvaltas och nu kan tvångsinlösas och en av hyresgästerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Systematiska trakasserier – så beskriver hyresgästerna i lägenhetshuset i Traneberg åren med hyresvärden. Hör vad det innebär att staden nu kan tvångsköpa fastigheten. Foto: Jens Larsson/SVT

Historiskt tvångsköp av fastighet i Stockholm – efter år av problem

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade fastighetstvisten i Traneberg kan börja lida mot sitt slut. Nu vill Stockholms stad tvångsköpa fastigheten efter alla år med problem för hyresgästerna.

– Sist ett borgarråd var här stod vuxna män och grät på trottoaren, berättar Johan Brännmark som är en av hyresgästerna.

Hyresgäster i ett bostadshus i Traneberg har i många år larmat om trakasserier från sin värd och vädjat till Stockholms stad att tvångsinlösa, alltså tvångsköpa fastigheten. Nu ser det ut att bli verklighet.

– Vi kommer att lämna in en stämningsansökan till mark- och miljödomstolen för att allmännyttan ska kunna ta över, säger Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Hyresgästerna berättar: ”Blivit uppsagda utan anledning”

Hyresgästerna har bland annat berättat om att fastighetsvärden har full kontroll över de boende genom att patrullera gatan. Minsta förseelse har kunnat innebära konsekvenser.

– Det är hot om viten och folk har blivit uppsagda helt utan anledning, säger Johan Brännmark som bor i huset.

Unik åtgärd

Under 14 av de senaste 20 åren har fastigheten varit tvångsförvaltad av Stockholms stad och Stockholmshem. Och nu är förhoppningen att staden till slut ska köpa fastigheten och ta över som permanent hyresvärd.

Att en fastighet tvångsinlöses är unikt. Det har endast skett en gång tidigare, i Landskrona, men enligt hyresgästföreningen upphävdes den domen senare.

– Det är första gången sedan lagstiftningen infördes 1977. Så det har aldrig hänt tidigare, säger Clara Lindblom (V).

SVT har sökt fastighetsägaren utan framgång.

Vad är tvångsförvaltning och tvångsinlösning?

Att en hyresfastighet ställs under tvångsförvaltning innebär att hyresvärden inte längre får förvalta fastigheten själv. Istället handhas förvaltningen av en särskild förvaltare som utses av hyresnämnden. Tiden för en tvångsförvaltning får maximalt bestämmas till fem år, men kan förlängas.

Sveriges Domstolar beskriver att beslut om tvångsförvaltning är en av de mest ingripande åtgärder som kan vidtas inom ramen för det hyresrättsliga regelverket.

Processen att sedan tvångsinlösa en fastighet innebär att kommunen lämnar in en stämningsansökan till mark- och miljödomstolen. Om kommunen får gehör för ansökan får kommunen då köpa fastigheten mot en summa som domstolen fastställer. Fastigheten kan i förlängningen sedan tas över av ett av de kommunala bostadsbolagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.