Solen och rekordvärmen får nu Stockholms läns landsting att gå ut med en uppmaning att dricka mycket vatten när temperaturen börjar närma sig 30-gradersstrecket.
– De flesta vuxna kan lugnt njuta av värmen. Men man bör ändå tänka på att få i sig mer vätska än annars, säger Elda Sparrelid, chefläkare vid Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.
Varnar för alkohol i värmen
Det gäller framför allt för riktigt små barn och äldre även om man inte känner sig törstig. Redan efter fyllda 50 år så minskar förmågan att känna törst och det finns stor risk för uttorkning.
Rådet att dricka mycket gäller dock inte alkohol, där manar landstinget istället till försiktighet i värmen.
Håll koll på kisset
Några tecken på uttorkning är muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel och minskade urinmängder. Färgen på urinen kan vara ett tecken på uttorkning. Ju mörkare färgen på urinen är, desto större är risken för uttorkning. Om kisset däremot är ljusgult så är vätskebalansen i kroppen bra.
– Solens strålar är uppskattade av oss nordbor. Men man bör undvika att vara ute i solen alltför länge när den skiner som starkast timmarna före och efter lunch. Solskydd och skyddande tunna kläder är bra för alla, men kanske främst för barn och gamla, säger Elda Sparrelid.