Det var förra veckan som 900 gymnasieelever från Stockholmsområdet reste till Tignes i franska alperna, i lördags konstaterades att en av dem fått smittsam hjärnhinneinflammation och vårdas nu på sjukhus i Frankrike.
Fem av elevens kamrater som delade rum med den som insjuknade fick antibiotika i förebyggande syfte på plats av franska läkare, en mycket bra åtgärd enligt smittskyddsläkare Per Follin.
– Det var också ett gäng elever som åkte buss hem som på vägen möttes av sjukvårdspersonal och fick förebyggande antiobiotika, säger smittskyddsläkare Per Follin.
Låg smittrisk men allvarlig sjukdom
Under sommaren 2015 utbröt smittsam hjärhinneinflammation på ett scoutläger i Japan, med svenska deltagare. Då uppmanades alla de 2.000 deltagarna när de kommit hem att uppsöka vård, vare sig de hade symptom eller ej, något som inte är nödvändigt för den här resan, där man inte bott på samma sätt.
– De har inte bott på samma hotell, de har rest på olika sätt, i 15 bussar och flera flyg. Det är inte samma närhet. Vi har bedömt risken att det räcker med den information vi skickat ut, säger Per Follin.
Flera har undersökt sig
Smittskydd Stockholm har i samarbete med researrangören Nortlander skickat ut information till alla som varit med på resan med information om sjukdomen. Hittills har inga nya fall rapporterats in, men flera personer har efter att de kommit hem varit och undersökt sig.
– När så här många är ute och reser får alltid några vanliga infektioner, det kan vara luftvägsinfektioner. Det kan vara svårt att avgöra om det är allvarligt därför har vi skickat ut information att man vid behov ringer 1177 Vårdguiden eller söker vård så man kan bli bedömd, säger Per Follin.
”Allvarlig infektion men jätteovanlig”
Hjärnhinneinflammation orsakas av meningokockbakterien och sprids genom direktkontakt eller droppsmitta av saliv. Risken att personer i omgivningen ska drabbas med en allvarlig infektion är mycket liten men störst för dem som bor nära varandra, därför ger man antibiotika i förebyggande syfte till dem.
– Det är en allvarlig infektion men jätteovanlig. Om man är påtagligt allmänpåverkad, mår dåligt, har ont i kroppen, känner sig jättesjuk så ska man ringa och diskutera det eller åka in, säger Per Follin.
Det är väldigt ovanligt att sjukdomen smittar vidare, säger Per Follin.
– Det är låg risk, men man ska respekt för sjukdomen, därför har vi skickat ut information. Vi hoppas att om någon blir svårt sjuk att de känner att de har fått information vad de ska göra.
Meningokockinfektion
Enligt Smittskydd Stockholm är meningokockbakterien vanligt förekommande men orsakar som regel inga symptom alls. Bakterien sprids genom direktkontakt eller droppsmitta av saliv.
Inkubationstiden (tiden mellan smitta och insjuknande) är vanligen 2-3 dagar, ibland längre. Risken att smittas och få meningokockinfektion eller epidemisk hjärnhinneinflammation är låg, ett mycket litet antal av dem som kommer i kontakt med bakterien blir sjuka.
Så här skriver Smittskydd Stockholm i brevet till resenärerna:
”Symptom vid svår meningokockinfektion är akut insättande feber, svår muskelsmärta och allmänpåverkan. Ibland kräkningar, diarré, huvudvärk och nackstelhet. I svårare fall ses blödningar i huden. Patienten upplever ofta ”att de aldrig känt sig så här sjuka tidigare”. Det är viktigt att söka sjukvård tidigt i sjukdomsförloppet så att behandling kan sättas in snabbt.”