Benjamin Tesfagioghis och Hampus Bergstedt demonstrerade mot att högstadiet ska läggas ner. Foto: SVT

Högljudda protester över att högstadie i Solna läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen mötte politiker elever och föräldrar på Bergshamraskolan för att prata om kommunens planer att stänga ner skolans högstadium. Utanför skolan visade hundratals sitt missnöje med förslaget.

På plats utanför skolan var fjärdeklassarna Benjamin Tesfagioghis och Hampus Bergstedt.

– Om inte högstadiet finns kvar kommer jag behöva flytta till en annan skola som inte är nära mitt hem, säger Benjamin Tesfagioghis.

För få elever enligt kommunen

Enligt Marianne Damström Gereben (L), skolnämndens ordförande, är beslutet en del av kommunens skolförsörjningsplan som gäller fram till 2025.

– Det här är inte ett isolerat beslut gällande Bergshamraskolan. Vi har sett att elevunderlaget på högstadiet är för svagt för att kunna hålla ett högstadie med 150 platser och prognosen fram till 2025 ser likadan ut, säger Marianne Damström Gereben.

Föräldrar och elever är väldigt kritiska till det här, vad tänker du om det?

– Det är klart att man blir ledsen och arg, det har jag full förståelse för. Men man måste också förstå att vi politiker, som har det yttersta ansvaret, har ansvar för hela Solna. Skolan har haft ett vikande elevunderlag under många år och det har gjorts mycket för att komma tillrätta med det.

Beslut om skolförsörjningsplanen fattas i skolnämnden den 21 februari och i kommunstyrelsen den 25 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.