Mannen i 30-årsåldern sköts ihjäl i en lägenhet i Flemingsberg – där det även fanns minderåriga barn. Foto: Foto: Marko Säävälä/TT

Hovrätten fastställer dom i uppmärksammat mord i Flemingsberg

Uppdaterad
Publicerad

I mars 2023 sköts en man i 30-årsåldern till döds i en lägenhet i Flemingsberg. I maj 2024 dömde Södertörns tingsrätt två män till fängelse för mord. Nu fastställer hovrätten mördarnas dom. Bland annat ska en morddömd tonåring utvisas trots att han är född och uppvuxen i Sverige.

I tingsrätten dömdes en man som var 17-år vid brottstillfället för mord och fick sju års fängelse, även en 21-åring dömdes för mordet och fick livstids fängelse. En tredje person fick åtta års fängelse för medhjälp till mord och en fjärde åtalad frikändes.

Dömd tonåring född i Sverige – ska utvisas

Hovrätten justerar ned 17-åringens straff med två månader på grund av att han varit häktad med restriktioner under lång tid. Hovrätten fastställer även tingsrättens dom att tonåringen ska utvisas på livstid efter avtjänat straff. Detta trots att han är född och uppväxt i Sverige.

Södertäljenätverket

Enligt hovrätten har frågan om påföljden för en person som var minderårig när brotten begicks varit några av de centrala frågorna när fallet prövats.

– Målet rör två särskilt aktuella frågor angående underåriga lagöverträdare – straffvärdebedömningen för brott som skulle ha gett en vuxen livstids fängelse och utvisning av en ung person som har levt i Sverige hela sitt liv. Omständigheterna i det här målet är särskilt polariserade när det gäller frågan om utvisning. Förutsättningarna för utvisning har förändrats radikalt med den nya lagstiftningen och det finns ännu inte tydliga riktlinjer för alla överväganden, säger hovrättsrådet Therese Linderoth i ett pressmeddelande.

Mannen som tingsrätten dömde till medhjälp får skärpt straff i hovrätten, från åtta års fängelse till 14 års fängelse.

Tingsrätten beskrev mordet som en ren avrättning. Offret sköts på natten i en bostad med sina sina anhöriga nära, bland annat ett minderårigt barn. Tingsrätten menade att brottet hamnar i kategorin av särskilt farliga, hänsynslösa och brutala ageranden.

Kopplas till gängkriminalitet i Södertälje

Polisen har kopplat mordet till den våldsamma konflikten mellan de två falangerna i Södertäljenätverket, Ronna- och Saltskogsfalangen.

De fyra personer som åtalades kopplas alla till Saltskogsfalangen. Den mördade ska däremot ha haft kopplingar till Ronnafalangen.

Mannen i som mördades var hemmahörande i Södertälje men hade flyttat till Flemingsberg en kort tid innan mordet. Natten till tisdag den 7 mars sköts han ihjäl i en lägenhet i Flemingsberg.

Splittringen i Södertäljenätverket på 60 sekunder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur splittrades det kriminella nätverket i Södertälje? I videon förklarar reporter Aida Arslanovic bakgrunden till den nätverkskriminalitet vi ser idag – på 60 sekunder. Foto: SVT

Utvisning i samband med brott

Utvisning på grund av brott

En person som inte är svensk medborgare kan i vissa fall utvisas, om personen begått allvarlig eller upprepad brottslighet. Frågan prövas av domstol efter begäran från åklagare.

Den som döms för brott i Sverige och som inte är svensk medborgare kan utvisas härifrån. Det blir aktuellt om den dömde har tidigare domar bakom sig eller om det annars finns en risk för att han eller hon återfaller i brott. Men även utan tidigare domar blir frågan om utvisning aktuell om man döms för brottslighet som har ett straffvärde på minst sex månaders fängelse.

Källa: Åklagarmyndigheten

Kan man utvisas när man är född i Sverige?

Att vara född i Sverige eller ha bott här en lång tid innebär inte automatiskt att man har rätt till uppehållstillstånd. Det är bara svenska medborgare som har en absolut rätt att bo och arbeta i landet. En svensk medborgare kan aldrig utvisas.

Ett barn får svenskt medborgarskap vid födseln om minst en av föräldrarna är svensk medborgare. En förekommande missuppfattning är att man är svensk medborgare om man är född här oavsett föräldrarnas medborgarskap – men det stämmer alltså inte.

För att få uppehållstillstånd, och därmed ha rätt att bo här, krävs att man uppfyller vissa kriterier som i huvudsak finns i utlänningslagen. Om man inte uppfyller de specifika kriterierna finns det inget skäl för att bevilja uppehållstillstånd och Migrationsverket kan därför fatta ett beslut om att man måste lämna Sverige.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljenätverket

Mer i ämnet