Huddinge sjukhus klarar inte hålla rätt temperaturer

Uppdaterad
Publicerad

Fjärrkylan på Karolinska i Huddinge klarar inte av att hålla rätt temperaturer i lokalerna. Nu skickar grannen Södertörns högskola, över sin kyla till universitetssjukhuset.

Det varma och fuktiga vädret har gjort att sjukhusen har fått ställa in eller flytta sina operationer till andra sjukhus i länet. Bakterier trivs i den tropiska värmen och även medicinsk utrustning påverkas negativt.

Nu meddelar landstinget att det är svårt att få fjärrkylan att räcka till för att hålla rätt temperatur i vissa lokaler. Därför kommer operationssalar och andra utrymmen, där kylan behövs som mest, att prioriteras. Det innebär att andra lokaler kan bli varmare än vanligt.

– Tyvärr kommer vissa andra utrymmen få en höjd temperatur och det är förstås besvärligt för både patienter och medarbetare, säger Patrik Söderberg som är chefläkare i Stockholms läns landsting.

Södertörns högskola lånar ut kyla

Karolinska i Huddinge är ett av de sjukhus som har svårt att hålla rätt temperatur i sina lokaler. Därför kommer närliggande Södertörns högskola att dela med sig av sin fjärrkyla till sjukhuset. Det innebär att högskolan får stänga ner delar av sina IT-system fram till söndag.

– De mest kritiska är fortfarande igång och vi har en serverhall som vi försöker kyla med, säger Kenneth Wall, kommunikationschef på Södertörns högskola.

Vissa rum prioriteras

Både på Södertörns högskola och på länets sjukhus kommer vissa utrymmen vara varmare när kylan prioriteras till de utrymmen där det krävs att det är svalt.

– Vi måste försöka identifiera vilka behov som finns och sätta in åtgärder så att vi kan ge trygg vård till våra patienter. Det mesta av det som används i vården ska helst förvaras torrt och svalt eftersom bakterier trivs som sämst då men det här vädret är ju tyvärr raka motsatsen, säger Patrik Söderberg.

Fjärrkyla

Fjärrkyla kommer från havsvatten och överskottskyla från fjärrvärmetillverkning.

Den lagras i bland annat stora bergrum.

Fjärrkyla används bland annat på sjukhus, kontor, serverhallar och badhus.

Stockholm har världens största fjärrkylanät som är 250 kilometer långt.

Källa: Stockholm exergi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.