Se när experten visar hur det går till att fånga in en huggorm. Foto: Tomas Blideman/SVT

Han jagar huggorm åt villaägarna

Uppdaterad
Publicerad

Varje år får huggormssaneraren Thomas Thunmark 300-400 samtal från människor som behöver hjälp med att ta bort huggormar. Med enkla medel går det ofta att flytta ormarna till en plats där de inte stör eller utgör någon fara. 

– Det vanligaste är att man har småbarn eller kanske en hund som man är orolig ska bli biten, säger Thomas Thunmark.

Varje år inträffar 200-300 huggormsbett i Sverige. Huggormssaneraren Thomas Thunmark har jobbat i närmare 25 år med att flytta huggormar från hus och tomter. För den som inte vill ha besök av huggorm så finns det några knep för att göra tomten så oattraktiv som möjligt.

– Håll gräset kort och försök att inte ha sork på tomten. Låt inte heller presenningar eller leksaker ligga framme, eftersom de kan bli gömställen för huggormen, säger Thomas Thunmark.

Huggormen är fridlyst

Alla ormar i Sverige är fridlysta. Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar och deras ägg och ungar. Undantaget är om man har en huggorm på sin tomt. Då är det tillåtet att fånga in och flytta den. Endast om detta inte är möjligt, och ingen annan lösning finns, får man döda huggormen.

– Om man bara tar det lugnt så finns det goda möjligheter att fånga in den och flytta ormen till en annan plats, säger Thomas Thunmark.

Se i videon när Thomas Thunmark lär ut hur en huggorm fångas in på ett säkert sätt.

Om någon blivit huggormsbiten

  • Lugna den bitne, som kan vara rädd och orolig.
  • Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla, helst i högläge.
  • Lämna bettstället helt i fred.
  • Ring läkare eller Giftinformation för råd.
  • Alla som blivit huggormsbitna bör observeras på sjukhus.
  • Om den bitne blir allmänpåverkad (t ex slö, svimfärdig, kräks eller får andningsbesvär) ring 112 för ambulans.

Källa: Giftinformationscentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.