Det var i maj 2012 som en flicka anmälde att den nu 28-årige mannen ska ha försökt få henne att klä av sig framför webbkameran. Trots att åklagaren kunde se att chatten skett från mannens ip-adress på datorn i hans hem och trots att det gick att knyta hans telefonnummer till ett konto där han varit aktiv väckte åklagaren aldrig åtal.
– Man befinner sig i en förundersökning och man tycker att det nog är den här personen. Utifrån de beviskrav vi har i Sverige räcker inte tyckanden eller indikationer, utan man måste upp till tillräckliga skäl för åtal, säger kammaråklagare Marie Wallin på åklagarmyndigheten Västerort som inte väckte åtal.
– Det är olyckligt om det är så att man hade så stark bevisning och ändå valde att lägga ner förundersökningen, säger Sara Fahmy som är målsägarbiträde till fem av flickorna.
Flickorna som utsatts måste gå hos psykolog
Den 28-årige mannen, som jobbat som it-konsult, har haft avancerade krypteringar i datorn som har försvårat jobbet för polisen. Trots det har polisen kunnat knyta mannen till 68 fall av grova sexövergrepp på flickor i 11-20-årsåldern under åren 2009-2014. Flickorna har tvingats att utföra grovt kränkande saker framför webbkameran efter att ha hotats med att tidigare bilder ska läggas ut på nätet.
– Alla mina klienter mår dåligt och har kontakt med psykolog eller kurator och är under behandling på grund av det här, säger Sara Fahmy som är målsägarbiträde till fem av flickorna.
Experter kräver straffskärpning för it-relaterade sexbrott
Samtidigt vill många experter att virtuella våldtäkter ska ha samma straffvärde som fysiska våldäkter då man inte tycker att lagstiftaren har hängt med i utvecklingen.
– Anledningen till att jag tycker att virtuella övergrepp ska jämställas med fysiska övergrepp är att man måste se vilken fysisk och mental kränkning det handlar om, säger Björn Sellström, chef för Rikskriminalens grupp mot sexuella övergrepp mot barn och barnpornografi.
– Det är väl så att de som begår de här typen av brott inte tycker att straffen är tillräckliga och då måste lagstiftningen skärpas, säger Sara Fahmy som är målsägarbiträde till fem av flickorna.