I en ny rapport larmar Stockholms Handelskammare om att en hel generation riskerar att växa upp i utanförskap. I Stockholms län bor 90 000 barn och unga i utsatta områden.
– Det är mycket allvarligt och det är därför regeringen investerar så kraftfullt i att bryta segregationen. Förutom de nya statliga resurserna till skolan träder en annan ny statlig satsning i kraft i år som ska lyfta dessa områden på helheten. Det är pengar som kan användas till förskolan, fritids, jobbinsatser och fler kameror bland annat, säger Ibrahim Baylan, samordnings- och energiminister.
”Jag tror inte vi behöver fler kommissioner”
Stockholms Handelskammare vill att regeringen tillsätter en kriskommission för skolor i socioekonomiskt utsatta områden.
– Skolkommissionen har redan gjort sitt arbete och lagt fram ett antal konkreta förslag. Jag tror inte att vi behöver fler kommissioner eller tid för att prata om vad som behöver göras. Vi behöver handlingskraft nu, säger Ibrahim Baylan.
Enligt Baylan öronmärks statliga medel till skolor för att höja resultaten. Man satsar på fler lärarassistenter och exempelvis förbud mot mobiltelefoner för att skapa ordning och reda.
”Ordning och reda samt fler vuxna i skolan”
Ungdomen dominerar i utsatta områden och 40 procent av befolkningen i till exempel Rinkeby och Tensta är under 26 år.
Hur ska ni göra för att skapa likvärdiga förutsättningar för ungdomarna i utsatta områden?
– Vi vill att fler ska börja förskolan tidigare, att alla ska klara grundskolan och gå ut gymnasiet. Metoden för att nå likvärdiga förutsättningar är ordning och reda samt fler vuxna i skolan.
När kommer vi se en förändring?
Resultaten går just nu uppåt. Enligt SCB är gymnasiebehörigheten den högsta på 16 år i våra utsatta områden, men de är inte tillräckligt höga. Det är därför vi gör nya satsningar på fler lärare och vuxna i skolan, säger Ibrahim Baylan.