Föreningens styrelse står bakom motionen om att klubben ska behålla namnet Brommapojkarna, men börja kommunicera BP utåt i större utsträckning. Foto: Bildbyrån

Inget namnbyte för Brommapojkarna

Uppdaterad
Publicerad

Förra året röstades förslaget om ett namnbyte ned. Men på Brommapojkarnas årsmöte under tisdagen var frågan åter på tapeten. Något som dock röstades ner.

– Det kan tyckas vara en skitfråga, men det är viktigt att symboliskt visa var vi står i jämställdhetsfrågan, säger Douglas Roos som sedan många år tränare i Brommapojkarna.

På Brommapojkarnas årsmöte i fjol röstade medlemmarna ned styrelsens förslag om att byta klubbnamn till det mer könsneutrala IF BP. Till 2019 årsmöte fanns tre motioner gällande ett namnbyte.

Douglas Roos har varit tränare i klubben i elva år och tränar ett tjejlag som i år fyller 17 år. Till årsmötet hade han motionerat om ett namnbyte till just IF BP.

– De tjejerna jag tränat har spelat fotboll i över tio år och har i alla år kallats för pojkar. Det kan tyckas vara en skitfråga, men det är viktigt att symboliskt visa var vi står i jämställdhetsfrågan, säger Douglas Roos.

”Exkluderande namn”

Douglas Roos menar att Brommapojkarna är ett exkluderande namn på en fotbollsklubb.

– BP är Europas största fotbollsförening och tusen av de spelarna är tjejer, som i dag exkluderas i klubbnamnet. Det kanske är dags att gå vidare, säger Douglas Roos.

På mötet beslutades det att det inte blir något namnbyte, men att fotbollsföreningen kommunikativt ska använda ”BP”.

Så ser de tre motionerna till kvällen ut

– Motion nr 1 föreslår, att föreningen byter namn till IF BP.

– Motion nr 2, föreslår att namnet IF Brommapojkarna bevaras och att förkortningen BP kan användas i dagligt tal.

– Motion nr 3, föreslår att det registrerade namnet IF Brommapojkarna består och att föreningen kommunikativt använder BP.

Motion 3 var det förslag som vann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.