Beslutet om moms för ideella båtklubbar dröjer. Foto: TT/Christine Olsson

Inga höjda avgifter för båtägare

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om moms för ideella båtklubbar dröjer. Tidigast i höst kommer besked efter att Högsta förvaltningsdomstolen skickat tillbaka frågan till Skatterättsnämnden.

Det krävs ganska god navigeringskunskap för de fritidsbåtägare i Sverige som vill ha besked om vad som händer i momsfrågan. Bara i Stockholms län handlar det om över 50.000 båtägare.

I höstas rapporterade vi om att det kan bli dyrare att ha båt efter ett besked i Skatterättsnämnden att en båtklubb ska betraktas som en parkeringsplats och därmed beskattas. Om beslutet skulle vinna laga kraft skulle det kunna innebära omkring tusen kronor mer per år för att den enskilde båtägaren.

Stockholms stad överklagade Skatterättsnämndens beslut till Högsta Förvaltningsdomstolen. Staden pekade på det faktum att arrenden till ideella föreningar hittills alltid varit momsbefriat i Sverige.

Ny runda i rätten

Häromdagen kom Högsta Förvaltningsdomstolens dom och man håller med Stockholms stad. Däremot tar man inte ställning i själva momsfrågan utan skickar tillbaka ärendet till Skatterättsnämden.

Orsaken är att man vill att Skatterättsnämnden ska se på frågan som två separata delar. Den ena handlar om upplåtelse av markområden och den andra delen om upplåtelse av hamnanläggningar.

– Det betyder att vi är tillbaka på noll igen, konstaterar Thomas Wiklund på frilutftsenheten på Stockholms stads idrottsförvaltning.

Inget momspåslag i år

För den enskilda båtklubben betyder beskedet att det åtminstone inte denna säsong blir något momspåslag. Med största sannolikhet dröjer det ända till hösten innan Skatterättsnämnden kommer med något nytt besked i frågan.

– Det stämmer. Vi har inte lagt på någon moms på säsongens arrendefakturor men vi rekommenderar alla klubbar att ändå ta höjd för eventuell moms i framtiden, säger Thomas Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.