I april nåddes en bred överenskommelse mellan sju av partierna i Stockholms stads kommunstyrelse mot våldsbejakande extremism. Efter det antogs en central handlingsplan, men överenskommelsen innebar också att de olika stadsdelsnämnderna fick i uppdrag att arbeta fram lokala handlingsplaner.
De lokala handlingsplanerna skulle sedan antas av kommunstyrelsen innan årsskiftet. Men det har, trots att det sista sammanträdet för i år redan ägt rum, inte skett.
Läs också: Överenskommelse mot extremism
– Ännu har vi inte sett några handlingsplaner och frågan har inte ens diskuterats i de stadsdelsnämnder som jag har haft kontakt med. Detta är helt oacceptabelt, skriver Kristdemokraternas gruppledare, Erik Slottner i ett pressmeddelande.
”Terrorismen ett reellt hot i Stockholm”
Kristdemokraterna var det enda partiet, tillsammans med Sverigedemokraterna, som inte var med i den överenskommelse som nåddes i stadshuset i april och Erik Slottner är starkt kritisk till att arbetet inte kommit längre.
– Vi behöver inte mer prat och fluffiga dokument. Vi behöver konkret handling för att motverka terrorismen som är ett reellt hot i Stockholm, skriver Erik Slottner (KD).
”Får inte bli hyllvärmare”
Karin Gustafsson (S), biträdande finansborgarråd rörande bland annat stadsdelsfrågor och sociala frågor, menar att arbetet med handlingsplanerna tar tid eftersom det är en svår fråga.
– Det är ett otroligt svårt arbete. Det här är frågor som man läser om varje dag men vi har tagit fasta på att det måste bli bra och ordentligt och att det inte bara ska hafsas fram handlingsplaner.
Läs också: Strategin mot extremism – kraftigt försenad
Hon menar samtidigt att de lokala handlingsplanerna är på gång.
– Kommunstyrelsen ska besluta om handlingsplanerna till våren men då måste det ju vara rejäla saker som man har användning av. Det ska inte bli ”hyllvärmare”
Men eftersom ämnet är så aktuellt, borde inte handlingsplanerna redan funnits på plats?
– Visst, det kan man vara kritisk mot. Det hade det kunnat gå snabbare men bara för att ingenting är antaget så betyder det ju inte att det inte arbetas med frågorna. Man jobbar med de här frågorna varje dag, avslutar hon.