• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Trots ett av de största angreppen nånsin får vargen löpa

Ingen skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

DNA-prov kan visa om det är samma varg som attackerade får på Gräsö i juni.

Det var i fredags förmiddag som en markägare utanför Åkersberga upptäckte att 26 får låg döda i hans hage. Ytterligare fem var så svårt skadade att de måste avlivas.

Länsstyrelsen personal kunde snart konstatera att det var varg som varit framme.

Ingen jakt

Men trots att detta är en av de mest omfattande vargangreppen nånsin i Sverige så finns det inga planer på skyddsjakt – än.

-Frågan är för tidigt väckt. Enligt dom riktlinjer som beslut om skyddsjakt vilar på så spelar det ingen roll hur många vargar som angrips i en enskild händelse. Men om beteendet upprepar sig, då kan det vara grund för beslut om skydsjakt, förklarar Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Upprörda känslor

Hennes telefon har gått varm idag. Det är många som reagerar starkt på rapporteringen om vargangreppet,  som känner mycket  både för och emot varg i vårt län.

-För närvarande jobbar vi framför allt med att förebygga fler attacker. Vi har satt upp sk lapptyg, som skrämmer vargar, runt en hage så att fårägaren ska ha en helt säker fålla. Det är nämligen känt att vargar ofta återvänder till den plats där de slagit byten.

Ytterligare vargspillning har hittats utanför hagen. Den, tillsammans med spillning som hittades i fredags, har skickats på DNA-analys. Kanske kan proverna identifiera den skyldiga vargen. Kanske kan de också svara på om det rör sig om samma varg som bet ihjäl 19 får på Gräsö i juni.

Genetiken

-Men om proverna visar att det rör sig om en genetiskt viktig varg, så kan man ändå välja att försöka med andra åtgärder än skyddsjakt, förtydligar Hanna Dittrich Söderman.

Just det faktum att varg ibland biter så många fler får än den kan äta är något som förstärker bilden av vargen som glupsk och blodtörstig – men det är ett naturligt beteende i en onaturlig miljö.

-Vargens jaktinstinkt triggas av springande byten. En fårhage är en speciell miljö eftersom fåren inte kommer undan, så länge de springer så jagar vargen och då kan det bli så här, säger Hanna Dittrich Söderman.

Ovanligt beteende

-Vargen hamnar i en onaturlig situation, menar Olof Liberg, vargforskare och koordinator för vargforskningsprojektet Skandulv.

-I naturen kan ju bytesdjuren springa undan,  där får vargen aldrig möjlighet att döda så många. Men i hagen är ju bytesdjuren fast, därför blir det så här. Men det är ganska ovanligt, menar Olof Liberg som bara kan erinra sig ett lika omfattande angrepp sedan Skandulv började föra statistik för tjugo år sen.

-I början av nittiotalet var det en varg som hade ihjäl 35 får utanför Laxå.  Så det här är ganska ovanligt, summerar Olof Liberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.