Inget brott bakom Rinkebybranden

Uppdaterad
Publicerad

Den svåra branden i Rinkeby i somras då sju personer omkom orsakades av en sovrumslampa som fattat eld. Det framgår av tre oberoende utredningar om branden som nu är klara.

Undersökningarna som gjorts av polisens tekniker, Statens kriminaltekniska laboratorium och Statens haverikommission visar alla att branden uppstått i en lampa i ett av lägenhetens sovrum.

Tyg över lampan

Ett tygstycke hade ramlat över lampan och sedan uppstod en sådan värme att lampan fattade eld och sedermera kortslöts.

-Förundersökningen har visat att ingen person har agerat oaktsamt, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen, till ABC.

Branden i lampan spred sig till andra föremål i rummet. De boende i lägenheten vistades i ett annat rum men när de väl upptäckte branden hade elden redan fått fullt fäste.

Förundersökningen läggs ned

-Det var därför det blev en sådan omfattande brand. När räddningstjänsten väl var på plats, några minuter efter larmet, var lägenheten övertänd, säger Mats Eriksson.

Efter branden inledde åklagaren en förundersökning. Denna lades alltså ned på fredagen eftersom även den sista utredningen, från Statens haverikommission, visar att inget brott låg bakom händelsen.

Trasig röklucka påverkade inte

Branden startade sent på kvällen den 20 juli i en lägenhet som låg på bottenvåningen i en fastighet på Kuddbygränd i Rinkeby i nordvästra Stockholm. De som bodde i lägenheten lyckades ta sig ut men sedan spred sig branden snabbt.

På femte våningen försökte en kvinna och hennes fem små barn samt en tonårsflicka fly från den kraftiga röken som vällde upp i trapphuset. De kom dock inte långt utan förgiftades och hittades döda i den rökfyllda trappuppgången.

-Alla obduktionsrapporter är inte klara än, men allt tyder på att alla sju dog av rökförgiftning, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen.

Trapphusets röklucka fungerade inte vid branden, men den ska enligt utredningen inte ha påverkat händelseförloppet eller räddningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.