Knäskada, arkivbild. Foto: TT

Inget rehabcentrum för covidpatienter på Älvsjö sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Ingen risk för platsbrist när de många covidpatienterna nu ska rehabiliteras, det menar hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson. Samtidigt saknas en lägesbild av behovet som först nu ska utredas.

– Vi har fruktat att de skulle bli värre. Men vi ser nu att det är hanterbart, säger Björn Eriksson hälso- och sjukvårdsdirektör Region Stockholm.

När patienter med covid-19 lämnar intensivvården på sjukhusen väntar oftast lång tid av återhämtning – både fysiskt och mentalt. För att få möjlighet att återgå till ett fullvärdigt liv ges därför olika typer av rehabilitering.

– Vi uppskattar att det kommer behövas rehabilitering under lång tid. Det kan handla om högspecialiserad slutenvårdsrehabilitering till hjälp med träningsprogram, säger Björn Eriksson.

Foto: Kazhal Mohammadi

Eftersom sjukdomen bara varit känd i cirka fyra månader saknas ännu struktur för hur patientgruppen ska tas om hand på sikt och vilka skador som kommer vara bestående för de som drabbats av covid-19.

Kan bli platsbrist inom geriatriken

Tidigare har det förts diskussioner om att använda Älvsjö sjukhus för att bedriva rehabilitering men det är inte aktuellt enligt Björn Eriksson som menar att det finns tillräckligt med kapacitet för att ta hand om patientgruppen, utom inom geriatriken där det kan det bli förlängda vårdtider.

Behoven och finansiering ska kartläggas

Regionledningen ger nu i uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören att kartlägga tillgången på rehabilitering och prioritera bland olika vårdformer. Resultatet ska redovisas för regionen om en månad.

Oklart vem som ska stå för notan

Ella Bohlin (KD) som är ansvarig för rehabiliteringsvården inom region Stockholm vill nu ha klargjort om ansvaret för eftervården av covid-19-patienter ska vila på staten eller regionen.

Så många covidpatienter har lämnat slutenvården och intensiven (7/5-20):

84 patienter med covid-19 vårdas just nu i intensivvård vid akutsjukhus. Dessutom vårdas 768 patienter med covid-19 på akutsjukhus eller geriatriskt sjukhus.

Hittills har 3045 patienter skrivits ut efter vård på akutsjukhus eller geriatrisk vård. Patienterna har skrivits ut till sina hem, vissa av dem med fortsatt vård i hemmet. De har också skrivits ut till särskilt boende för äldre (SÄBO)

källa: Region Stockholm (siffror redovisade  6 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.