Vad tänker du om att polisen hänvisar till olaga integritetsintrång när de beslagtar mobiltelefoner?
– Olaga integritetsintrång är först och främst ett spridningsbrott. Det går absolut att tänka sig att de filmer och bilder som man då tar vid en olycksplats till exempel, att de vid en senare spridning kan utgöra det här brottet. Men för polisen att beslagta telefoner och anmäla för olaga integritetsintrång innan den faktiskt spridits, är inte möjligt.
Hur kommer det då sig att polisen hänvisar till det här?
– Jag tror det finns en vilja att använda sig av den här bestämmelsen. Det har funnits en lucka i lagen tidigare. Man vill kanske få folk att inte primärt då fotografera eller filma när det finns personer som befinner sig i väldigt utsatt läge. Men däremot tar inte den här bestämmelsen sikte på att stoppa folk från att filma och fotografera själva händelser utan det är ju just att brottet aktualiseras när du sen tar de här filmerna och bilderna och sprider dem vidare.
Vad tycker du om att polisen agerar på det här sättet?
– Det går ju att ifrågasätta om de tolkat bestämmelsen på rätt. Sen kanske det är så att de beslagtagit med stöd av andra bestämmelser, till exempel att man använt mobilen medan man kört bil, och att det kan finnas något sådant bakom det, det vet inte jag. Men med hänvisning till just den här bestämmelsen så är det svårt att se att man kan göra på det sättet.
I vilket sammanhang kan man använda det lagrummet?
– Olaga integritetsintrång är en ny bestämmelse från den 1 januari 2018. Den riktar in sig på just spridningen av särskilt integritetskänslig information. Det kan tex vara spridande av bilder och filmer när någon är med om en olycka. Det som är kriminaliserat är inte det faktiska fotograferandet eller filmandet utan det är att ta de här bilderna och filmerna med väldigt känsligt innehåll och sprida till andra människor. I den här situationen har man kommit på personer med att fotografera och filma olyckshändelsen. Men för att ett olaga integritetsintrång ska vara aktuellt så krävs det att de också har spridit det här vidare.
Så länge de inte spridit det så är det inte en olaglig handling?
– Nej, inte enligt bestämmelserna kring olaga integritetsintrång.
Vad tycker du om att polisen hänvisar till det här lagrummet i det här fallet?
– Det är svårt att säga. När de hänvisar till det här lagrummet så krävs det ju som sagt att det finns en spridning. Att bara ha filmat och fotograferat, det får mig att tänka att de kanske har feltolkat den här bestämmelsen på något sätt. Det är en viktig bestämmelse och den finns ju för att skydda integriteten hos dem som varit med om en olycka, till exempel. Men innan spridningen har fullbordats så är det inget brott enligt den här bestämmelsen.
Polisen har själva förklarat sitt agerande med att man hade information om att filmer spridits från de personer man ingrep emot.