Bahar från Rumänien kom till Stockholm för sex år sedan. Hon håller till på Hötorget där hon tigger för att klara sitt uppehälle. Men enligt Bahar skänker människor betydligt mindre pengar nu mot tidigare, mellan 100 och 200 kronor om dagen.
– Jag gillar inte att tigga. Jag gillar att ha ett jobb och att arbeta. Det är inte fint att som ung kvinna säga ”hej hej” och vänta på att de ska lägga pengar i koppen, säger hon.
Fyra kommuner kan tänka sig ett tiggeriförbud
Vellinge kommun fick i slutet av förra året rätt att införa ett lokalt tiggeriförbud.
Och enligt SVT Stockholms kartläggning diskuterar i dagsläget fyra av Stockholms 26 kommuner att införa ett tiggeriförbud. Det handlar om Salem, Ekerö, Täby och Lidingö.
På Lidingö menar man att tiggeri inte är en hållbar lösning mot fattigdom och ser gärna att ett nationellt tiggeriförbud införs.
– Tiggeri skapar otrygghet i samhället och jag måste ta den oro som Lidingöborna känner på allvar. Det har visat sig att utsatta människor utnyttjas av organiserad brottslighet för att tigga och det kan aldrig samhället acceptera, säger Daniel Källenfors, (M) kommunstyrelsens ordförande.
Utredning startad i två kommuner
I Danderyd och Upplands Bro har man kommit steget längre och startat en utredning om tiggeriförbud.
I Upplands-Bro utreds frågan efter en inkommen motion och domen gällande Vellinge ses över. Om frågan går vidare utreds detaljer och ett konkret förslag tas i så fall fram.
– Att tillåta och acceptera tiggeri på allmänna platser hjälper på inget vis den som fastnat i fattigdom och utanförskap. Att blunda för ett problem har aldrig varit ett sätt att lösa problemet. Vi måste bryta utanförskapet, inte blunda och acceptera utanförskapets symptom, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelseordförande.
Danderyds kommun meddelar att ledningskontoret fått i uppdrag att förutsättningslöst utreda vad tiggeriförbudet skulle innebära. Ärendet beräknas komma upp för beredning i april.
”Inget utbrett problem”
Resterande kommuner i länet som vi pratat med planerar inte att införa ett tiggeriförbud, bland annat Nynäshamn och Solna kommun.
– Vi upplever inte att vi idag har något större problem med tiggeri eller liknande på allmän plats, varför det inte heller varit aktuellt att närmare titta på ett förbud här, säger Christian Wigren, kanslichef Nynäshamns kommun.
– Tiggeriet har minskat i Solna och är inte ett utbrett problem i kommunen, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig på Solna kommun.