– Det är först och främst en rättvisefråga. Man ska inte kunna bo sig förbi den långa kön, säger Thomas Mundebo på Stockholmshem. Foto: TT

Jakten på svarta hyreskontrakt trappas upp

Publicerad

Bostadsbolaget Stockholmshem jobbar hårt för att få bort svarta hyreskontrakt. Förra året blev 133 kontrakt uppsagda när oriktiga förhållanden avslöjades, men exakt hur arbetsmetoderna ser ut vill man inte berätta.

Det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem med drygt 50 000 hyresgäster har försökt komma åt problemet med oriktiga hyresförhållanden i flera år, mest handlar det om svarta kontrakt det vill säga olovlig andrahandsuthyrning.

Men det senaste året har arbetet intensifieras eftersom det är ett krav från ägarna, Stockholms stad, och resurser har satsats. Ytterligare en person har anställts på avdelningen och nu är det fyra heltidsanställda som arbetar med oriktiga hyresförhållanden på Stockholmshem.

Ont uppsåt

– Förra året frigjorde vi 133 kontrakt genom vårt arbete. Ett sätt är att följa upp tips, vi får 400-500 tips per år. Vi är försiktiga med att beskriva våra metoder, det skulle kunna ge fördelar åt de som har ont uppsåt säger Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem.

Stockholmshems hållning är alltså att man ska bo där man har ett kontrakt och bostadsbolaget försöker stämma i bäcken inom ramen för hyreslagen.

Men varför är det ett problem att en annan person än den som har kontraktet bor på en adress? De här personerna kanske också är i behov av bostad?

– Det är först och främst en rättvisefråga. Över en halv miljon människor står i bostadsförmedlingens kö. Man ska inte kunna bo sig förbi den långa kön. Det blir också en otrygg situation både för de som bor i andra hand och för övriga grannar i fastigheten, säger Thomas Mundebo på Stockholmshem.

Thomas Mundebo på Stockholmshem. Foto: SVT

– Och sist men inte minst handlar det här om stora svarta pengar som tas ut som ockerhyror.

Studiebesök

Stockholmshem arbetar också aktivt med frågan tillsammans med andra bolag och får med jämna mellanrum studiebesök från andra kommunala bostadsbolag.

Men trots att hyresbolaget har byggt upp ett kunnande i frågan lyckas man inte hämta hem lika många lägenheter som när man 2005 började jaga svarta hyreskontrakt, trots att fler personer arbetar med uppgiften i dag.

– Hyresgästerna har lärt sig våra utredningsmetoder och de blir mer sofistikerade i sina sätt att lura oss. Stora värden står spel och man är mer benägen att strida i domstol via juridiska ombud, säger Thomas Mundebo på Stockholmshem.

Kontraktsgranskning

Och han får medhåll från det privata bostadsbolaget Wallenstam som hyr ut ett stort antal lägenheter.

– Vi arbetar med kontraktsgranskning och vi kan se att ärenden som rör till exempel otillåten andrahandsuthyrning och andra oegentligheter ökar, säger Elisabeth Vansvik kommunikationsdirektör på Wallenstam.

– Metoderna för att vilseleda oss blir fler och mer avancerade. I Stockholm har vi tillsatt en ny roll inom förvaltningen, en så kallad avtalsutredare, som inriktar sig på just dessa frågor. Vi följer löpande upp tips som kommer in och kontraktsgranskar för att säkerställa att rätt person bor i våra fastigheter, avslutar Elisabeth Vansvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.