– Längre fästingsäsong och att det finns fler fästingar bidrar till fler fall, säger Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid KI och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.
Majoriteten av de som blir bitna av fästingar utvecklar inte köttallergi. Men risken att drabbas är större för personer i medelåldern. Hör varför i videon ovan.
Fått lägga om kosten helt
Idag äter köttallergikern Juan Morales mycket bönor och linser och säger att det var en omställning att sluta äta kött.
– Det finns många kostalternativ att välja istället och jag kan äta fisk, så det var nog mest jobbigt i början, säger han.
Vad är köttallergi
• Sambandet mellan fästingbett och köttallergi upptäcktes år 2007 i USA och första fallet i Sverige var 2009.
• När man blir biten överför fästigen en kolhydrat kallad Alfa-Gal. Vissa personer bildar då IgE-antikroppar mot ämnet, som finns i allt rött kött.
• De som drabbas kan få kliande utslag, magsmärtor, illamående och diarré. Hälften får även den svåraste formen av allergisk reaktion med blodtrycksfall, svimning och/eller andningsbesvär.
• Eftersom köttallergiker kan drabbas av en livshotande allergisk reaktion, rekommenderas de med typiska symptom efter fästingbett att uppsöka läkare.
• Det går inte att bota köttallergi. Den som drabbas bör undvika rött kött och inälvsmat.
Källa: Karolinska institutet