Länsstyrelsernas kampanj riktar sig till de som arbetar med unga. Men man vill även fånga upp de utsatta själva och deras kompisar.
Affischerna och filmerna i kampanjen visar var den som är utsatt kan vända sig och få stöd, men också vad en kompis eller en skolkamrat kan göra om de misstänker att någon far illa.
– När ungdomar utsätts för förtryck, våld och till och med risken att bli bortgifta, så finns det ofta någon som uppfattar signalerna först – en kompis. Undersökningar visar att om de utsatta tar steget att berätta för någon, så väljer de flesta en jämnårig, säger Katarina Edlund, utvecklingsledare, på Länsstyrelsen Stockholm.
Resurscentrum Origo
Därför vill man informera just kompisar. Filmen kommer att visas på exempelvis skolor och fritidsgårdar samt spridas i sociala medier.
– I Stockholms län finns Origo, resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, dit kan unga 13–26 år som begränsas av hedersnormer vända sig för att få stöd och rådgivning. Ungdomar kan vara anonyma och även unga som känner oro för en kompis kan höra av sig, säger Katarina Edlund.